Det är en bitvis märklig debatt som uppstått kring GT:s artiklar om begränsningen för barn att vara på förskolan bara 15 timmar i veckan, när det kommit ett nytt syskon eller föräldrarna är arbetslösa. En del män tycks tro att förskolan bara är en skattesubventionerad barnpassning, som ska ta hand om barnen när föräldrarna jobbar. De har inte fattat vilken oerhört viktig pedagogisk och utvecklingsmässig funktion som förskolan har för barnen.
På förskolan finns pedagogiskt utbildad personal som genomtänkt och efter individuella behov ger barnen en varierande och utvecklande upplevelse under dagen. Barn får lära sig leka med andra barn, ta hänsyn, följa regler och kan få tröst när livet känns pyton. De allra flesta förskolor är helt underbara ställen för våra barn. Det är fel att inte låta dem vara där hela dagen, utan tvingas gå hem efter några timmar, när kompisarna leker vidare eller gör något spännande tillsammans.
Jag tycker politikerna i barn- och utbildningsnämnden snarast ska ta bort 15-timmarsregeln. Det handlar inte om ekonomi, utan möjligen om arbetsbelastning för personalen. Jag hoppas politikerna snarast hör med personalen vad som krävs för att ta bort 15-timmarsregeln. Särskilt tycker jag det är viktigt för de rödgröna som nu styr. De har ju talat sig varma för att satsa på förebyggande åtgärder. Finns det någon mer förebyggande åtgärd än att satsa på barnen. Tiden före skolålder är så oerhört avgörande för barns utveckling. Då får vi inte slösa bort den tiden i gamla föreställningar om att barnen alltid och jämt mår bäst när de är hos sina föräldrar.
Jag tror de flesta äldre syskon mår bättre om de får vara på förskolan hela dagen, när mamman är hemma med den nyfödda, som då självklart tar mycket tid av mamman. Om då det äldre syskonet både mister sina kompisar på förskolan och får konkurrens av ett nyfött syskon, så blir det extra jobbigt. Det blir ändå mycket tid för hela familjen att vara tillsammans under en vecka.
Genom att ta bort 15-timmarsbegränsningen investerar vi i våra barns goda framtid. Det är en bra förebyggande åtgärd som främst gynnar barnen. Det kan också locka folk till Gotland.