Bäst att sluta prata valuta

Foto: JESSICA GOW

Politik2008-10-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag tillhörde dem som som var emot att Sverige skulle gå med i valutaunionen EMU och införa euron. Det ångrar jag inte. Sverige har klarat sig bra med kronan, och ser ut att göra det även nu när konjunkturen viker. Visst har kronan fallit senaste tiden. Men å andra sidan stärker det svenska företags konkurrenskraft. Så man kan ta det goda med det onda.

Skall sanningen fram så har väl nej-sidans många farhågor om det som skulle hända euroländerna inte besannats.
Nej-sidan förutspådde att euroländerna snart skulle strunta i konvergenskriterierna (regler för starka statsfinanser). På den punkten har man fått rätt. Men konsekvenserna har inte varit ödesdigra. Euron är en hyggligt stark valuta ändå.
Men Ja-sidan förutspådde kronan som en skvalpvaluta och Sverige skulle bli ett land där medborgarna plågades av höga räntor. Det har inte heller besannats.

Alla fick fel.
Men jag blir ändå mycket orolig när borgerliga politiker nu börjar skicka upp försöksballonger. Är det inte dags för EMU och euro nu. Va?

Nej, det är det inte. Och det säger jag framförallt med omtanke om borgerligheten och svenska politikers förtroende hos allmänheten.
Det man brukar kalla för politikerförakt skulle definitivt öka om man redan nu, några år efter att man fått rejält med smisk i en folkomröstning, på nytt väcker frågan på allvar. Då bekräftas varningarna om att politikerna tänker föra fram frågan gång på gång tills dess att man får det svar man vill ha.

Vidare har inte motsättningarna INOM partierna försvunnit bara för att det gått några år. Det var verkligen inte bara socialdemokraterna som drabbades av inre konvulsioner när partiets medlemmar slogs inbördes. Även de borgerliga partierna led.
Det må vara så att Danmark återigen på allvar fått en EMU-debatt. Kanske kommer saken i ett nytt läge för Sverige när Danmark bestämt sig för att gå med. Men innan Danmark gjort slag i saken, och innan danskarna har sagt ja i en folkomröstning, finns det ingen anledning att börja riva i sår som ännu inte har läkt.