Barometrar är bättre på tryck än på tyck

Politik2014-05-21 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Valbarometer. Det måste varje publikation med nationella ambitioner ha nu för tiden. Svara på ett antal frågor och du får reda på vilket parti och vilken kandidat som står dig allra närmast. Och vem som är dig mest avlägsen, åsiktsmässigt. Sveriges Television, Aftonbladet, ja allihop verkar tillhandahålla samma praktiska tjänst på sina sajter på nätet.

Det lilla problemet är att man (eller åtminstone jag) tycks få olika svar varje gång. Tre olika barometrar har jag genomlidit och jag har fått tre olika partirekommendationer.

Jag kanske är extra svår att placera eftersom jag exempelvis är stenhård förespråkare för frihandel samtidigt som jag är benhård motståndare till att Sverige ska ansluta sig till den gemensamma valutan. Men ändå. Någon samstämmighet borde det väl ändå råda, mellan de olika barometrarna.

I en barometer upptäckte jag till min förvåning att Junilistan skulle vara ett av de partier som står närmast mina åsikter. I en annan fanns samma Junilista bland de partier som skulle vara mig mest främmande.

I en tredje barometer var den kandidat som stod mig närmast tjomme från Klassiskt liberala partiet. De blev jag tvungen att googla. 716 röster i riksdagsvalet 2010. Tack för tipset, men jag avstår.

Nog kan valbarometrar och andra nättest vara underhållande. Men som vägledning när du ska göra bruk av din rösträtt är de inte pålitliga.

Det finns inga genvägar till en egen och välgrundad uppfattning om vem du ska rösta på. Det gäller att både vara i kontakt med din samtid, via nyhetsflödet, och i kontakt med dina egna värderingar.

Även om du är väl påläst kan debatten bli mycket förvirrande. Som i debatten mellan toppkandidaterna Marita Ulvskog (S) och Gunnar Hökmark häromdagen, där de grälade om vem som tyckt vad 2004. Även om Ulvskog var den stora förloraren, som senare beslogs med sakfel, så undrar jag om den debatten hade någon vinnare.

Jag undrar om inte frågorna om EU:s framtid borde vara de viktigaste i valet till Europaparlamentet. Vilket EU vill du ha? Ett mellanstatligt samarbete med öppna gränser och begränsade maktbefogenheter? Eller ett överstatligt EU där gemenskapen överprövar nationalstaterna och dikterar och reglerar livet och samhällsvillkoren? Begränsande gränser och obegränsad beslutanderätt i alla möjliga frågor?

Det finns många viktiga sakfrågor som behandlas i Europaparlamentet. Men ingen fråga är viktigare än samarbetets framtid. Och vill du ha ett EU med frihandel och begränsade maktbefogenheter finns det inget rödgrönt parti att rösta på.