Barometer faller för öns företag
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För den pratande klassen, den där som ägnar sig åt näringslivsutveckling med offentliga medel, så är det ju nästan alltid högkonjunktur. Men hur ser de som faktiskt driver företag på dagsläget och framtiden?
En vägledning om det ger Företagarnas Småföretagsbarometer, som presenterades på Ryftes Grönsaker i Fole i går. Till grund för barometern ligger svar från företag med mellan en och 49 anställda. Och på Gotland tillhör ju närapå alla företag den kategorin.
Jag skall inte gräva ner mig i detaljerna, men efter några goda år är Gotlands småföretagare de mest pessimistiska i hela landet. Det finns några faktorer som kan förklara att det är så.
En sådan förklaring som framfördes vid presentationen är att svaren på barometerns frågor kom in just under den period då flera stora varsel, bland annat Nimbus, drabbade Gotland.
En annan förklaring var att just gotlänningar ofta är mer missmodiga och molokna inför framtiden än företagare i andra regioner. Och sedan visar det sig oftast att det gick bättre än man befarade på förhand.
Oavsett hur det är med den saken, så kan pessimismen vara ett problem. Antingen får pessimisterna rätt, och då blir den ekonomiska utvecklingen svag. Eller också får pessimisterna fel, och då har de kanske avstått från investeringar och andra satsningar därför att de utgått från att konjunkturen skulle bli sämre än vad den blev i verkligheten. Så hur man än vänder och vrider på barometern så är det svårt att få det till högtryck och solsken.
Innan det var dags för barometern berättade värden Ryftes Grönsakers grundare och delägare Yngve Andersson om sin verksamhet. Det var en presentation som låg befriande långt från den pratande klassens blomsterspråk.
Yngve Andersson tog en gång över ett litet lantbruk med nio hektar åker och nio hektar skog. I dag driver familjen (döttrarna äger i dag 80 procent) ett företag med uppåt 50 årsanställda och 110 miljoner i årsomsättning. Man förmedlar ett brett sortiment från ett tjugotal odlare till marknaden. Och ändå sade Yngve Andersson bland annat att "vi har absolut inte haft några visioner och idéer" om att företaget skulle utvecklas som det har.
Det var nästan som en markering mot högtflygande magiska planer. Så kändes det också när Yngve Andersson kallt konstaterade:
- På vår marknad är det hård konkurrens så det gäller att vara effektiv.
Visst kan det vara bra att ha drömmar och visioner om framtiden. Men företagande handlar mycket om att kunna sin bransch, arbeta hårt och växa med förstånd.
Så om gotlänningen är försiktig i sina förväntningar behöver inte bara vara av ondo. Åtminstone så länge det inte paralyserar entreprenörerna.