Vinster i välfärden är en fråga som har diskuterats och säkert kommer att bli väsentlig under valåret. Det finns olika, mer eller mindre ingående, förslag på hur de ska hanteras men debatten har nästan uteslutande handlat om äldrevård och friskolor. Jag tycker att det finns ett annat inslag som inte alls har uppmärksammats och det gäller företeelsen konsulentstödda familjehem.
Familjehem är en vårdform för barn och ungdomar. De kan placeras i familjehem genom beslut av socialnämnden, placeringen kan vara frivillig eller ske efter beslut i förvaltningsrätt med stöd av lagen om vård av unga (LVU).
Samhällets svagaste
En grundläggande förutsättning är att det ska finnas en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas om den unge fortsätter att vistas i det egna hemmet. Det gäller alltså vård och omsorg om de svagaste i samhället, våra barn och ungdomar och inte bara det. Det gäller de som inte har det bra i hemmet eller de som själva utsätter sig för en påtaglig risk att skadas.
Det har idag blivit vanligt att kommuner placerar barn i familjehem via privata företag och det är något som oroar landets socialchefer. Idag kan vem som helst starta ett privat företag som rekryterar och förmedlar så kallade konsulentstödda familjehem.
Affärsidé
Deras affärsidé är att erbjuda extra stöd och rådgivning till familjehem med svåra placeringar. SVT publicerade den 11 februari resultatet av en kartläggning man gjort. Den visade att 1 578 barn och unga under 21 år är placerade i konsulentstödda familjehem.
De kommunala familjehemmen är en del av kommunens socialtjänst och därför gäller det allmänna kravet på att socialtjänsten ska vara av god kvalitet även för familjehemmen.
Den som vill starta ett kommunalt familjehem måste ha en utbildning som kan anses vara lämplig. Motsvarande gäller inte för de konsulentstödda familjehemmen. Birgitta Zaar, som är enhetschef i Sundbybergs kommun, säger så här till SVT. ”Vi har haft svårigheter när det gäller kvalitén och att verkligen ha full insyn i de familjehemmen. Det ska vi egentligen ha. Men det är alltid ett företag som står emellan oss och familjehemmen”.
Inget tillstånd krävs
De konsulentstödda familjehemsenheterna kan bestå av privata företag med olika bolagsformer, där finns också Attendo och Aleris. Det behöver inte vara fel att familjehemsvård kan drivas i såväl kommunal som privat regi men det som är fel är att det inte krävs något tillstånd för att starta eller driva konsulentstödda familjehem.
Det är också så att de konsulentstödda familjehemmen kostar kommunerna betydligt mer än de kommunala. Det behöver heller inte vara så att vården i de konsulentstödda hemmen är sämre men de kommunala står under en annan tillsyn.
Riksförbundet för Förstärkt Familjehemsvård, RFF, har uppmärksammat problemen och kräver att tillståndsplikten för den konsulentstödda familjehemsvården blir verklighet. Riksdagsledamoten Anna Steele (FP) föreslår i en motion att det bör finnas krav på certifiering eller auktorisation för dessa.
För min del gäller att vad som är bäst för barnet eller den unge ska vara avgörande. Därför måste det införas krav på tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg för att driva konsulentstödda familjehem.