Barnen går före
Mona Sahlin (s) vill bygga ut och förbättra förskolan.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men mest pratade hon om barnen och förskolan. Hon vill i diskussionen med de andra rödgröna partierna driva att fram en satsning på att bygga ut och höja kvaliteten på förskolan. Den fyller nämligen avgörande viktiga funktioner för medborgarna på många olika sätt. Mona Sahlin talade om förskolan viktiga pedagogiska roll för barnens uppväxt. Och om att barnens föräldrar ska kunna arbeta på de olika arbetstider som numera präglar arbetslivet. Många jobb är på andra tider än 8-17.
Därför vill hon att förskolan ska byggas ut och att även arbetslösa och föräldralediga ska få ha sina barn på förskolan inte bara som idag 15 timmar per vecka, utan 30 timmar i veckan. Det gör att både man och kvinna kan jobba mer. En jämställdhetsfråga alltså. Tidigare i veckan på Thomas Östros ekonomiska seminarium framkom hur viktig förskolan är för att grundlägga de viktiga icke-kognitiva egenskaperna som motivation, pålitlighet, uthållighet, känslomässig trygghet, konfliktlösningsförmåga och social kompetens. Dessa egenskaper som är så viktigare för att få jobb och utvecklas i jobben och bidra med hög produktivitet och få hög lön.
Malin Dahlström skriver om hur viktigt det är med utbyggd förskola för att motverka barnfattigdomen och säkert har polismästaren Carin Götblad på något seminarium i vecka nämnt bra förskola som motgift mot en kriminell karriär.
Den satsning på utbyggd och förbättrad förskola som Mona Sahlin och socialdemokraterna nu driver har mycket goda skäl. Det är bra för barnen och bra för deras föräldrar. Det är bra för samhällets sammanhållning och det är bra jobbpolitik. Och det bidrar till ett jämlikt och jämställt samhälle. Möjligheternas land.