Bankernas Borg

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Politik2009-02-04 00:20
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jublade kommunledningen i går? Nu prövas den av att konjunkturläget pressar ner skatteintäkterna. I går beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott om anställningsstopp. Men tidigt på dagen hände något som varslade om att svångremmen snart kanske inte sitter så hårt. TT meddelade självsäkert att regeringen skulle rikta stödåtgärder till kommunerna. Ett paket på exempelvis 10 miljarder kronor skulle kunna innebära över 60 miljoner kronor för Gotlands kommun.
Jag förstår ärligt talat inte varför staten skall skicka extrapengar till kommunerna. Dessa har ju egen uttaxeringsrätt. Om en kommun har mer verksamhet än vad kommunalskatten kan finansiera, varför skall man då ta omvägen via statskassan? Är det möjligen så att lokalpolitikerna inte vågar stå för en skattehöjning? I så fall får de väl minska utgifterna istället för att be statsministern om skattebetalarnas pengar?

Nå, TT:s självförtroende fick sig en törn senare under dagen. På morgonen hette det:
"Regeringen presenterar i dag stödåtgärder för kommunerna, erfar TT."
Till kvällen hette det istället att:
"Regeringen presenterar senare i veckan stödåtgärder för kommunerna, erfar TT."
Det är skillnad på "i dag" och "senare under veckan".

Vi får se hur det blir. Under gårdagen presenterade regeringen i stället nya stödåtgärder för finansmarknaderna. 50 miljarder skall stärka bankernas kapitalbas, så att de får pengar att låna ut till små och medelstora företag. Det var välkommet.

I lördags skrev jag om hur gotländska företaget Uniguide vittnat inför riksdagledamöter och Aktuellts tv-kameror om hur bankerna nekat lån trots att företaget gick bra och ville expandera. De nödvändiga investeringarna, bland annat i teknik, fick man istället egenfinansiera. Nya arbetstillfällen fördröjdes med över ett halvår.

Penningbristen beror på att stora svenska företag som tidigare lånat pengar utomlands, nu måste låna här hemma. När bankerna sedan inte ens har pengar ens till goda kunder bland mindre företag, när företag går under eller stagnerar på grund av tillfälliga likviditetsproblem, då måste regeringen agera. Gårdagens besked är det senaste i ett batteri av åtgärder som skall stärka finansmarknaderna. Till TT sade finansminister Anders Borg.
"Vi har förhindrat en finansiell härdsmälta, men det kommer att behövas ytterligare åtgärder".
Bra att den beredskapen finns. Visst har även kommunerna ekonomiska problem. Men det är faktiskt problem som de har möjligheter att lösa själva.