Baka en morotskaka för Kosovo
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nyss (10 december) kunde konstateras att varken de närmast berörda parterna, regeringarna i Belgrad och Pristina, eller utomstående medlare/partners nått någon vart sedan Serbien i våras sade nej till FN-medlaren Martti Ahtisaaris förslag om vad han kallade "övervakad självständighet".
Ahtisaari, Finlands president 1994-2000, sade att Kosovo borde skiljas från Serbien även formellt, men övervakas av världssamfundet, för att förhindra en upprepning av 1990-talets politik via etnisk rensning, nu med serberna och andra minoriteter som offer.
Ledningen i Kosovos huvudstad Pristina har sagt att en självständighetsförklaring skulle komma när det stod allom klart att regeringen i Belgrad inte kunde förmås sluta betrakta Kosovo som en del av Serbien.
All erfarenhet talar för att Serbien inte ändrar sig. Lika lite som Kosovo.
Ty det som utifrån sett kunde tyckas vara förnuftigt är det inte på hemmaplan. Varje ledare i Serbien och Kosovo som uppfattas gå motparten till mötes riskerar att kallas förrädare, och vore politiskt död.
Det går att effektfullt måla fan på väggen, om kris och kaos i Kosovo och om negativa återverkningar både i närområdet, och även i likartade konflikter från Spanien (Baskien) till Kaukasien.
I EU är flera länder mot ett statusbeslut som saknar förankring i FN:s säkerhetsråd - där Ryssland fungerat som Serbiens ombud. Men det finns tecken på handlingskraft, för att inte fastna i parternas halsstarrighet och de problem som föregick eller förknippas med FN-styret sedan 1999.
Carl Bildt har föreslagit att EU anger en preliminär tidtabell för medlemskap för området mellan Grekland i söder och i norr Kroatien, som redan är på god väg in i EU. Det finns inga bra lösningar nu, säger han. Men uppenbart anser han att det hjälper om parterna kan förmås att vända blicken mot framtiden.
Bildt blev Sveriges statsminister 1991, när Jugoslaviens nedstigning i helvetet inletts, och utsågs därefter till ombud för först EU och sedan FN:s generalsekreterare Kofi Annan.
I dag förkroppsligar Bildt ett EU-samförstånd om Kosovo: Det handlar, säger han, om att managera (hantera) konflikten intill den dag då man eventuellt kan nå långsiktig försoning.
Kanske fungerar moroten bättre än piskan. På olika sätt signaleras till serberna hur välkomna de är i EU. Och försäkringar, från både USA och EU-ledare, om självständighet som det givna målet tycks ha påverkat Kosovos nye regeringschef Hashim Thaci, tidigare gerillaledare. Han har sagt att inget (en självständighetsförklaring) kommer att ske utan stöd av USA, EU och Nato.
- Även om vi talar om självständighet är det inte full självständighet, betonar Bildt. Nato svarar ju för försvaret och EU för ekonomin.
EU tar nu över ansvaret för förvaltningen från det hårt kritiserade FN. Pressen är stark att inte misslyckas, efter katastroferna i regionen på 90-talet.
Att Kosovo och dess grannskap ingår i EU:s ansvarsområde kan det inte råda delade meningar om, även om albanerna har större förtroende för USA, vars ingripande 1999 vände utvecklingen och tvingade den serbiska krigsmakten till reträtt, en parallell till vad som fyra år tidigare hänt i Bosnien.