LIBERAL KOMMENTAR
Tidningen Dagens Samhälle har jämfört Sveriges 290 kommuner när det gäller effektiviteten i skolan. Studien som omfattar åren 2008–2012 har delats in i tre områden. Kommuner som över- eller underpresterar, mest skola för pengarna och skolkommuner utifrån resultat och styre.
I den första ”grenen” har man jämfört kommunens socioekonomiska förutsättningar, det vill säga utbildningsnivå, inkomster och arbetslöshet. Här hamnar Gotland på en hedrande 26 plats.
I den andra hamnar Gotland på 114 plats. 10 variabler har bedömts, bland annat total kostnad per elev, lärartäthet och om målen har uppnåtts i alla ämnen.
Slutligen i den tredje, når Gotland upp till 52 plats. Bland de faktorer som bedömts kan nämnas nationella prov och måluppfyllelse.
Resultaten som är glädjande och till vilka elever och lärare bara kan gratuleras. Men det finns ett men – och det är att flickor och pojkar presterar olika. Pojkarna underpresterar i förhållande till flickorna. Skillnaden är stor, ja alltför stor. Detta gäller inte bara på Gotland utan i hela Sverige. Tydligast syns skillnaden mellan pojkars och flickors meritpoäng samt i betyget i svenska. För Gotlands del har barn- och utbildningsnämnden uppmärksammat resultatskillnaderna och fattat beslut att man inom alla områden ska arbeta för att pojkarna ska få bättre betyg.
Det är i och för sig inte något nytt att pojkarna har halkat efter i jämförelse med flickorna.
Så länge som flickorna har haft samma möjlighet till utbildning vill säga. En del feminister har ifrågasatt om pojkarnas underpresterande verkligen är ett problem även om det är statistiskt säkerställt. Argumentet är att det går bra för pojkarna när de slutar skolan – vilket det ofta gör. Betydligt bättre än för flickorna om vi ser till möjligheten för dem att få arbete och en hög genomsnittlig livslön.
När det finns gott om jobb så spelar kanske pojkars underpresterande så stor roll. De får oftast jobb ändå. Men som arbetsmarknaden ser ut i dag kommer de att bli överkörda av flickor som har högre meriter. Gott så! Men Sverige behöver både flickor och pojkar med goda betyg för att kunna utvecklas och stå sig väl i konkurrensen med andra länder.
Vid en undersökning av en grupp unga män som var högpresterande beskrev sig flera av dem sig som underpresterande i skolan i förhållande till sin egen begåvningspotential.
De nämnde att de som pojkar inte förväntades vara så intresserade av skolarbetet. Detta medförde i sin tur att deras attityd att studera förändrades, omgivningens krav sänktes och att de började undvika situationer som kunde vara besvärliga.
Var det därför som en berömd fotbollsspelare svarade så här på frågan om han läst en bok när han var inlagd på sjukhus. Nej, så sjuk blir jag aldrig...
Så mitt råd till pojkarna nu i sommar. Besök biblioteket , ni kommer att upptäcka vilka skatter som finns där. Och kanske kan det hjälpa till att höja betyget i svenska att läsa en, eller hellre, flera böcker?