B7 ett spÀnnande ö-samarbete

Gör vi inget, sÄ tar det 51 Är innan mammor och pappor tar ut lika mycket av förÀldraledigheten. Vi mÄste öka jÀmstÀlldheten, tycker Hanna Westerén.

Gör vi inget, sÄ tar det 51 Är innan mammor och pappor tar ut lika mycket av förÀldraledigheten. Vi mÄste öka jÀmstÀlldheten, tycker Hanna Westerén.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Politik2010-12-04 04:00
Detta Àr en ledare. PÄ hela Helagotland publiceras ledarartiklar frÄn GotlÀnningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I början av förra veckan befann jag mig pĂ„ Dagö (Hiiumaa) i Estland pĂ„ Ă„rsmöte i B7 - det Östersjösamarbete som Gotland deltar i tillsammans med sex andra öar i Östersjön. För min del var det premiĂ€r i B7-sammanhang och det var en allt igenom positiv upplevelse.
Inom B7 sker redan idag flera fruktbara och spÀnnande projekt, bland annat inom miljöomrÄdet, men jag tror att B7 har en potential att kunna göra Ànnu mer tillsammans.

Ekoturism pÄ öarna
DÀrför gjorde jag det som jag före resan hade hoppats kunna "sjösÀtta", nÀmligen att pÄ allvar försöka fÄ till stÄnd ett gemensamt projekt inom turism, och dÄ helst inom ekoturism (denna underutvecklade sektor!). Uppdraget Àr lÀmnat och jag ser med spÀnning fram emot utvecklingen!
VÀl hemkommen frÄn Dagö, hade jag förmÄnen att tillbringa en eftermiddag tillsammans med Hemse PRO, för att diskutera bland annat trygghetsboende. Ett givande möte, som gav mig lite mer i bagaget inför kommande Är i SocialnÀmnden.
FrÄgan om Fixar-Malte vÀcktes ocksÄ i samband med mötet och jag kunde dÄ ge beskedet att frÄgan kommer att diskuteras under nÀsta Är; inte minst ur ett hÀlsofrÀmjande perspektiv. KommunfullmÀktige gick av stapeln i mÄndags; en stundvis riktigt debattglad församling. SjÀlv debatterade jag frÀmst tvÄ frÄgor - det ökade beroendet av försörjningsstöd samt avskaffandet av vÄrdnadsbidrag.

Socialbidrag
IfrÄga om det förstnÀmnda kan jag försÀkra den som Ànnu undrar, att jag tillsammans med den nya socialnÀmnden sjÀlvfallet kommer att göra vad som stÄr i vÄr makt för att bryta trenden av ökat försörjningsstödsberoende.
Men, det förtjÀnar alltid att sÀgas, att det finns grÀnser för vad en enskild kommun kan göra nÀr sÄ vÀl regering som riksdag arbetar i motsatt riktning och försÀtter allt fler mÀnniskor i en sits, dÀr den enda tÀnkbara försörjningen Àr just försörjningsstöd.
NÀr det gÀller vÄrdnadsbidraget Àr jag uppriktigt glad att Gotlands kommun Àntligen blivit av med detta otyg, som bidrar till bakÄtkliv ifrÄga om sÄ vÀl jÀmstÀlldhet som integration. FörÀldraförsÀkringen ska vara rÀttvis; om vi vill uppmuntra förÀldrar att vara hemma Ànnu lÀngre med sina barn, sÄ ska det alternativet vara tillgÀngligt för alla förÀldrar. SÄ Àr inte fallet med vÄrdnadsbidraget.
I anslutning till raderna om vÄrdnadsbidraget, kan det vara pÄ sin plats att nÀmna nÄgot om hur det Àr bevÀnt med jÀmstÀlldheten.

Fler pappalediga
TCO har kartlagt hur lÄngt Sverige har kvar till ett jÀmstÀllt uttag av förÀldraförsÀkringen. Om vi hÄller samma takt som idag, Àr vi i mÄl om 51 Är.
Med andra ord behöver vi intensifiera arbetet kring jÀmstÀlldhet, inte utföra konstgjord andning pÄ familjepolitiken med sÄ kallade jÀmstÀlldhetsbonusar (för övrigt tydligen sÄ pass obegripligt utformade att mÄnga smÄbarnsförÀldrar stupar redan vid blankettifyllnaden!) och vÄrdnadsbidrag. Trevlig andra advent pÄ er!
LĂ€s mer om