Avspark för en publikknipare

Politik2010-02-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I lördags besökte jag en kick off (en avspark) inför valet för Moderaterna på Gotland. Kaffe, bullar och korta anföranden av de tre toppkandidaterna till riksdagen - Gustaf Hoffstedt, Lena Celion och Inger Harlevi. Och det var överraskande många som trotsat både snö och helgvilan för att vara med.
Stämningen är optimistisk i ett parti som hoppas att både behålla riksdagsmandatet och att för första gången bli största borgerliga parti i kommunfullmäktige.
Det skulle innebära förnyelse av den gotländska politiken, där Centerpartiet och Socialdemokraterna är de traditionella maktpartierna.
Alla som har vant sig vid att ta makten för given mår bra av en ny världsbild och självbild.

I skrivande stund är det några timmar kvar till söndagens partiledardebatt i SVT. Jag tror tittarsiffrorna kommer att bli hyggligt stora, även om det tyvärr inte brukar bli bra debatter när deltagarna är så många. Valår ökar intresset för partipolitiken, även i en tid då partierna sett medlemsleden glesna betänkligt. Och för just denna valrörelse känns det som om det folkliga intresset kommer att bli ovanligt stort.

Varför tror jag det? Trots att Moderaterna rört sig åt vänster så är skillnaderna mellan blocken ovanligt tydliga. Alliansen står samlad även detta val. Och Socialdemokraterna satsar inte på att regera på egen hand, utan tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Lars Ohly som tänkt minister bidrar till att göra klart att det kommer att bli stora skillnader beroende på vilken sida som vinner valet.
Vidare finns ett antal frågor, vägval för framtiden, där Alliansen och de rödgröna vill åt helt olika håll. Viktigast av alla dessa frågor är de ekonomiska. Och mitt i krisen har regeringsalternativen helt olika svar.

Regeringen vill fortsätta på den inslagna arbetslinjen. De rödgröna vill höja skatten på arbete och göra det lättare och mer ekonomiskt fördelaktigt att inte arbeta.
Regeringen vill göra det lättare att ta sig in på eller komma tillbaka till arbetsmarknaden. De rödgröna vill göra det lättare att lämna arbetsmarknaden.

Ju närmare valet vi kommer, desto mer borde det påverka väljarnas val att de:
l har större förtroende för Alliansens ekonomiska politik än för de rödgrönas ofullbordade.
l har MYCKET större förtroende för Alliansens statsministerkandidat än de rödgrönas.