Äventyrligt med borgerlig utrikespolitik
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jämfört med Göran Persson är Fredrik Reinfeldt och andra i alliansen utrikespolitiska noviser med bristfälliga kunskaper i många internationella frågor, såsom världens allvarligaste konfliktområde, Mellanöstern.
Moderaterna har föreslagit att biståndbudgeten ska minska med åtta miljarder kronor. Denna brist på solidaritet har fått norske utrikesministern Jonas Gahr Störe att göra en jämförelse med främlingsfientliga framstegspartiet i Norge.
Folkpartiet med i Nato
Folkpartiet har ett kongressbeslut om svenskt medlemskap i Nato, och kunde därför inte ställa sig bakom nu gällande säkerhetspolitiska beskrivning som riksdagen antog i februari 2002.
En bred majoritet av det svenska folket är emot medlemskap. Och det är att göra ett problem av något som inte är ett problem, har Ingvar Carlsson sagt.
Den militärt alliansfria utrikespolitiken har tjänat och tjänar oss väl. Den ger svenska riksdagen större handlingsfrihet att fatta självständiga beslut i olika situationer, förhindrar att placera in oss i USA:s ledband och bevarar möjligheten som fortsatt internationell röst för kärnvapennedrustning och solidaritet.
Alliansens utrikespolitiska arbetsgrupp ska enligt sitt program verka för att förhindra spridningen av massförstörelsevapen. Moderater har på samma sätt som med miljöpolitiken aldrig prioriterat frågan om sådana vapen.
USA-anpassning
Programmet verkar anpassa sig till USA:s inställning och tar inte alls upp frågan om att ställa krav på de ursprungliga kärnvapenländerna att nedrusta, enligt deras förpliktelser i ickespridningsfördragets, NPTs, artikel sex.
USA och Ryssland rustar nu upp sina kärnvapenstyrkor, vilket ökar riskerna för spridning av kärnvapen till nya länder och terroristgrupper. I den senare gruppen hävdar allt flera länder: Varför ska vi respektera internationell rätt, när inte de stora vapenländerna gör det?
Moderater och folkpartister på ledande nivå krävde, ackompanjerade av den borgerliga Stockholmspressen, att Sverige skulle delta i USA:s bombkrig i Irak 2003. Ledande folkpartister reste i år huvudlösa krav på att svenska regeringen borde visa "solidaritet med Danmark" vid krisen med den muslimska världen efter den omdömeslösa publiceringen av karikatyrteckningar i Jyllands-Posten.
Lönedumpning inom EU
Även i EU-politiken finns det viktiga skiljelinjer i synen på fackliga rättigheter, lönedumpning och kollektivavtalets ställning. De borgerliga vill bana väg för tjänstedirektiv som gör vår sjukvård, skola, public service och naturliga monopol till internationella marknadsobjekt.
Moderaterna röstar för industrins generösa utsläppskrav mot Margot Wallströms förslag om skärpt kemikalielagstiftning i EU.
De nordiska länderna har mycket väl lyckats förena välfärd och tillväxt i globaliseringens tidevarv. Den framgångsrika nordiska modellen försvaras bäst med en socialdemokratisk regering för gemensam säkerhet. Med en borgerlig moderatregering blir osäkerheten stor.