Attityder och språkbruk
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag nämnde här ovan idrottsarenor som ett exempel och tänker då närmast på ishockeyn. Vilka signaler ger det till barn och ungdomar när en del matcher urartar till mer slagsmål än spel? Det som då sker på isen skulle utanför rinken leda till fängelsestraff med rubriken misshandel.
Eller när ledarna ropar att "nu grabbar skall vi kriga och krossa motståndarna med aggressivt spel" kan man undra vad som egentligen avses. De flesta uppfattar det nog som en uppmaning till spel i regelbokens gränsland. Vet att det är en sliten klyscha, men den tål att upprepas: Här handlar det verkligen om attityder.
Ett av de i särklass värsta våldsbrotten en människa kan råka ut för är att bli misshandlad i hemmet av make eller sambo. Tänk att bli slagen av någon som man i full tillit ingått ett förhållande med och bildat familj! Att sedan också kanske få leva under ständigt hot om fortsatt misshandel utgör en enorm psykisk press för den drabbade.
Många kräver idag fler poliser och det behövs förvisso, men vi får inte glömma bort att alla vålds- och brottsfrågor så lång möjligt skall angripas vid roten och helst innan de når polisiär nivå. Kan en del attityder förändras, så kan förhoppningsvis också en del av våldsspiralen brytas.
Bäst vore det förstås om världens ledare kunde föregå med gott exempel, istället för att som nu ständigt möta våld med ännu mera våld!