Att våga vara självkritisk

Politik2006-12-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett av huvudskälen till att socialdemokraterna förlorade valet var bristen på förmåga att vara självkritisk.
Istället för att med öppna ögon se att det fanns stora brister i arbetsmarknadspolitiken och samarbetet mellan arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och andra myndigheter och kommuner och landsting fick de borgerliga ta över denna arena. Socialdemokraterna talade bara om hur bra allt var och att i Sverige pekade nästan alla kurvor åt rätt håll. Och mycket pekade åt rätt håll.
Men arbetslösheten och omdaningen av arbetsmarknaden drabbar väldigt många människorna, som inte känner igen sig i att allt pekar åt rätt håll. Klyftorna mellan rika och fattiga, de som har jobb och inte har jobb och de som har utbildning och inte har utbildning har ökat. Under socialdemokratiskt styre.
Nu har den interna socialdemokratiska eftervalsdebatten kommit dithän att denna brist på självkritik har kommit upp till ytan. Icke förvånande är det den för arbetsmarknadspolitiken ansvarige Sven-Erik Österberg, som i Tiden konstaterar att arbetsmarknadspolitiken inte fungerade som den skulle. Lösningen är inte den borgerliga, att skrota alla åtgärder och skicka ut de arbetslösa i ekonomiskt armod och låglönejobb. Lösningen handlar om utbildning, omskolning och praktik så de arbetslösa kan komma in på den nya arbetsmarknaden.
Och lösningen heter inte konkurrens med låga löner, utan med utbildning och höjd kompetens, som innebär löner som ställer krav på företagen att bli effektiva och konkurrenskraftiga internationellt.
Det har varit och är Sveriges profil och det vore katastrofalt om de borgerliga river ner denna kvalitetsstämpel. För socialdemokraterna är det viktigt att ge alla som kan och vill, den utbildning och skolning, som gör dem redo att ta dagens jobb, som kräver högre kvalifikationer. Men Österberg konstaterar det självklara, att alla inte alltid klarar denna högre kompetensnivå. Då måste det finnas jobb, som de kan få också. Utan att de behöver traska ner i låglöneträsket och de tillfälliga jobbens elände och osäkerhet.
Lokalt kan socialdemokraterna driva på åtgärder i linje med det samarbetsavtal som togs på fullmäktige i måndags. Där arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunen samarbetar för att snabbare och effektivare förbättra rehabiliteringarna, så ingen faller mellan stolarna, utan snabbare kommer i jobb efter förmåga.
Socialdemokraterna får inte bli systemvårdare av exempelvis arbetsförmedlingen, Försäkringskassan eller den offentliga sektorn. Det finns trögheter och välfärdssystemens organisationer behöver moderniseras. Det är mycket bättre att socialdemokraterna gör denna modernisering än att borgerliga gör den, då det då snarare blir en rasering än modernisering. En socialdemokrati i självkritik som vill modernisera välfärdssystemen kommer att vinna folkligt stöd och vinna val igen. Det är lovande att den självkritiska debatten kommit igång.