Att höja skatten hjälper för stunden

Politik2012-09-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Att höja skatten med 50 öre skulle inte slå hårt på individnivå. En höjning med 150-200 kronor i månaden tycker säkert många är fullt rimligt om det kan säkra den gotländska skolan, vården och omsorgen.

Men lika liten som konsekvensen kan bli i den privata plånboken, lika liten blir effekten i Region Gotlands ekonomi. Det skulle möjligen eliminera delar av årets prognostiserade underskott men som ekonomidirektör Åsa Högberg konstaterade i GT i förrgår så löser en skattehöjning inga problem.

Det skulle kanske fungera att marknadsföra Gotland som en kommun/region med en av landets högsta kommunalskattesatser om man samtidigt låg i topp vad gäller kommunens service och kvalitet. Nu finns det ju inget sådant automatiskt samband. Att tillföra pengar är inget universalmedel, se hälso- och sjukvårdsnämnden.

Någon gång måste regionledningen ta de tuffa besluten. Oavsett vilken färg den har. Att bara hålla andan och hoppas det håller till nästa val (maktskifte) har fungerat i många år men snart är smärtgränsen nådd.

Nuvarande majoritet har ju dessutom som mål att regionens kostym ska öka i storlek. Men när inte kroppen i kostymen (intäkterna) fyller ut den så är risken överhängande att man trasslar in sig i de långa byxbenen och snubblar.

Nu är det inte som att Gotland är helt igenom diskriminerat för att vi inte kan samarbeta med närliggande kommuner som alla andra kommuner kan och också gör. Genom det kommunala skatteutjämningssystemet tillförs vi statliga medel som motsvarar tio (10) skattekronor. I det förslag som ligger från skatteutjämningskommittén skulle vi i och för sig ha rätt till ännu mer om systemet vore jämlikt och rättvist.

Men redan i dag kostar alltså Region Gotlands verksamhet lika mycket som om vi hade haft en skattesats på 43,10 kronor. Skillnaden mot andra kommuner är att vi också har landstingsuppdraget.

Precis som Håkan Ericsson skriver så går den allra största delen av regionens intäkter till vård, skola och omsorg. Men hur används pengarna och på vad? Socialdemokraterna hävdar till exempel att äldreomsorgen kan bedrivas i regional regi till samma kostnad som Attendo framgångsrikt lyckats driva Pjäsen, bara genom att ta över densamma. Då borde man också kunna sänka kostnaderna för all annan äldreomsorg och samtidigt hålla en högre kvalitet, såsom Pjäsen har gjort genom att ha ständig tillgång till sjukgymnast, arbetsterapeut och sjuksköterska.

Enligt utsago från insatta personer arbetar många förvaltningarna också efter mottot att det gäller att göra av med sina outnyttjade pengar innan året är slut.

Skattepengar är inte statens eller kommunens pengar, det är medborgarnas pengar som staten och kommunen förvaltar. Detta borde vara en självklar utgångspunkt för alla som har beslutsrätt hur dessa pengar används.