Att hamna på fel sida av historien

Politik2012-07-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En ny Sifo-undersökning visar att sju av tio svenskar vill ha kvar skatteavdragen för hushållsnära tjänster och reparationer. Endast en av tio vill det inte. Samtidigt berör privata alternativ inom den offentliga sektorn tusentals anställda och åter tusentals användare. Om Socialdemokraterna tänker möta väljarna 2014 med försämrat rut och rot och förbud mot vinster i välfärden, kommer valförlusten att vara en självslagen sista spik i kistan.

Förr var det Moderaterna som kritiserades och förlöjligades för att de genom historien varit emot en massa välfärdsreformer som svenskar idag betraktar som grundläggande medborgerliga rättigheter.

I dag är det tvärtom.

De nya Moderaterna är beredda att gå i graven för stora delar av den gamla välfärdspolitiken, medan Socialdemokraterna är emot mycket av den nya.

Socialdemokraterna riskerar nu att bli det parti av ständiga förlorare som hamnar på fel sida av historien. Mest brännande är motståndet till rut och rot samt vinster i välfärden.

På Socialdemokraternas kongress 2009 beslutade man att avskaffa rut. Nästa års kongress har möjlighet att ändra på det. Frågan är om Stefan Löfven har kraft nog att anpassa sin politik till verkligheten, eller kommer vänsterfalangens och LO:s revolt bli partilinjen?

Även om Löfven får ordning på sitt eget parti återstår regeringsfrågan. Hur ska politiken samordnas med Vänsterpartiet, som är stenhårt emot rut, vinster i välfärden, jobbskatteavdrag och arbetslinjen. Det bäddar för problem. S kan inte längre regera på egen hand.

Rut-avdraget sänker trösklar för personer att komma in i arbete.

Folk som annars har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden får jobb. Svarta tjänster blir vita. Avdragsreformen infördes 1 juli 2007. Sedan dess har hemtjänstindustrin vuxit explosionsartat och utvecklingen håller i sig.

Hittills i år har 50 000 fler använt rut än samma period förra året. Många jobb riskerar vid ett avskaffande att försvinna och människor som äntligen har lyckats etablera sig i arbetslivet kommer återigen att uppslukas av arbetslöshetens svarta hål.

Rut-avdrag är vanligt förekommande i flera europeiska länder för att få fram fler hushållsnära tjänster.

I Frankrike, Italien, Tyskland, Österrike, Belgien och Finland har man satsat på att skapa nya jobb inom den sektorn. EU har en sysselsättningsstrategi som går ut på att bekämpa svartjobb, precis som rut gör.

Målet är att skapa fler jobb och att det ska löna sig att arbeta.

Det är viktiga frågor och en ideologisk vatten-delare sedan många år tillbaka. För tillfället är Socialdemokraternas inställning fortsatt rutavdrag, om än mindre, sämre och snålare. Att framstå som en broms i samhällsutvecklingen attraherar väldigt få väljare. Vinstförbud och motvilja mot rut och rot är stora och samhällsskadliga stickspår.