Helt klart har Moderaterna varit mycket duktiga i att erövra det problemformuleringsprivilegium, som är så viktigt för att styra innehållet i den politiska dagordningen. Deras fokusering kring att det ska löna sig att arbeta och straffa sig att vara sjuk och arbetslös och deras metod att nå detta med sänkta skatter har vunnit stöd hos alla som tror att de inte blir sjuka och arbetslösa.
Att det är sänkta skatter och sämre bidrag vid sjukdom och arbetslöshet som är normen, märks i kommentarerna från de välbetalda politiska journalisterna som har fått sänkt skatt, bor bra på Söder i Stockholm och är stora utnyttjare av Rut-avdrag för städningen hemma. Att de borgerliga ledarskribenterna skulle göra ner Kriskommissionens slutsatser var mer väntat.
Därför är kriskommissionens betoning viktig att Socialdemokraterna måste återta just problemformuleringsprivilegiet och ställa de rätta frågorna om hur folket har det och naturligtvis komma med bra svar på hur problemen ska kunna lösas.
På Gotland fortsätter antalet människorna att öka, som måste leva på socialbidrag. Även januarisiffrorna ligger på rekordnivå. Inga januarisiffror under 2000-talet har legat så högt som nu. Vad kan Socialdemokraterna göra åt detta?
De tror inte på att lägre löner ger fler jobb. Det finns en efterfrågan på arbetskraft, men den rätta kompetensen saknas. Därför vill Socialdemokraterna rusta upp komvux och få ett Kunskapslyft, liksom att stärka lärarna i grund- och gymnasieskolan. Utbildning och bildning är en viktig del i den Socialdemokratiska samhälls- och människosynen. Bildning och utbildning ger individen ökad frihet.
Jag tror att de flesta svenskarna upplever det som besvärande att sjuka också ska straffas med fattigdom och att det ekonomiska skyddet vid arbetslöshet inte fungerar längre, då a-kassan är den sämsta i Europa. Jag tror att de flesta är oroliga för miljön och klimatet och gärna ändrar sitt liv så klimatet kan räddas, så deras barn och barnbarn inte drabbas svårt av klimathoten.
Jag tror att Socialdemokraterna har fått en bra grund i kriskommissionens rapport för att gå vidare i samhällsanalysen och formulera de problem som inte bara sjuka och arbetslösa upplever, utan även alla de som har jobb, har barn eller är gamla. Alla vill ha trygghet. Frågan är hur och vem som ska betala. Bäst blir det med skatt efter bärkraft.