Återta ansvaret för bostadspolitiken

Politik2014-03-31 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bristen på bostäder och då främst hyreslägenheter är en fråga som behöver debatteras. Regeringen presenterade med kraftig marknadsföring för en tid sedan ett förslag om en ny sorts friggebod på 25 kvadratmeter. Ett krafttag mot bostadsbristen tyckte man.

Det förslaget har nu totalt sågats av lagrådet och därmed står man handfallna trots drygt 60 tillsatta utredningar.

Spännande arkitektur

Det finns dock företag som bygger nya hyresrätter och det är verkligen glädjande att regionens egna allmännyttiga bostadsföretag, AB GotlandsHem, snart påbörjar byggandet av 84 lägenheter.

Lika glädjande är det att se hur bolaget vill skapa ett attraktivt område med spännande arkitektur och smarta lösningar. Det är inte första gången GotlandsHem har gjort det, kvarteren Sjöliljan och Trilobiten är andra exempel.

Samtidigt som man kan konstatera att regeringen saknar initiativkraft finns det andra politiska aktörer som vill skapa lösningar och förutsättningar för en bättre bostadspolitik.

SSU har presenterat en rapport, Bostadslösningen: Bostadsrapport 2014. Rapporten innehåller en mängd förslag varav en del kanske framstår som väl radikala för en SSU:are vars radikala ådra något lite har stillats med stigande levnadsålder.

Idag är det så att det råder bostadsbrist i Sverige. Nästan hälften av kommunerna uppger bostadsbrist och 85 procent uppger brist på hyresrätter specifikt. Så kan det inte fortsätta. Boverket bedömer att 40 000 bostäder behöver byggas per år för att nå balans. Det är ungefär en fördubbling av antalet som färdigställs idag.

Det är många som drabbas av bostadsbristen, unga, flyktingar, äldre och stora barnfamiljer. Så skulle vi inte behöva ha det i Sverige och det krävs att politiken tar ett större ansvar än idag och att den spelar en kraftfull roll för marknaden själv kommer inte att lösa problemen.

Aktivare markpolitik

Ett av förslagen som SSU för fram är en betydligt aktivare och mindre marknadsinriktad kommunal markpolitik. Det skulle kunna vara ett effektivt verktyg i att bygga fler och bättre bostäder.

Framgångsrika kommunala bostadsföretag har pekat på hur viktigt det är att byggherrarna kan räkna med ett stadigt byggande, att man vet att det kommer att byggas ett visst antal hyresrätter under flera år. Så är det inte idag.

Kommunerna, däribland Region Gotland, måste skapa fler byggnadsplaner. Visbyområdet är det som efterfrågas mest när det gäller hyreslägenheter och möjligheter till förtätning finns i Visby.

För min egen del vill jag dock skona Torslunden där jag som liten, tillsammans med kamraterna, kastade mig upp och ner för kullarna på cykel. Men det kanske inte är ett argument som biter så hårt.

Fler förslag

Men det finns möjligheter att använda den kommunala marken för att minska byggkostnaderna och därmed också hyran för lägenheterna.

SSU för fram förslag som kommunal hyresgaranti, hyresbonus och riskgaranti för nybyggande. Ett mindre radikalt förslag är att man kraftigt sänker markpriset eller kanske upplåter marken med tomrätt.

Det finns fler förslag från SSU som det finns anledning att återkomma till men viktigast i dagsläget är att politiken återtar bostadspolitiken.