Återerövra skolan för klassresor

Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Politik2012-09-29 07:28
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

- Jag tycker att du ska läsa Leif G W Perssons självbiografi "Gustavs grabb". Du kommer att känna igen dig i mycket av det han berättar om.

Jag fick detta råd och blev nyfiken på boken och efter att ha sträckläst den kunde jag hålla med om att det var mycket jag kunde känna igen mig i och inte minst i min egen uppväxt. Jag är nog i det fallet "Eriks grabb".

Klassresornas skola

För vad det handlar om är i hög utsträckning det vi i dagligt tal kallar för en klassresa. När det sociala mönstret bryts och vägarna till högre utbildning är öppna och hindren undanröjda. Det var på det här sättet som Sverige utvecklades och kunde möta utmaningarna efter andra världskriget.

Detta är också en av de främsta anledningarna till att Sverige kunnat utvecklas till ett av världens främsta välfärdsländer.

Reformeringen av skolväsendet där utbildningen öppnades för alla. Det var inte längre bara de som hade råd, utan för alla som hade kapaciteten och viljan att gå vidare.

Pedagogik, resurser och föräldrar

Självklart var det ett samspel mellan pedagogik, resurser och föräldrarnas stöd som låg bakom, men kunskap sattes före ekonomiska förutsättningar och kunskapslyftet var inlett.

Det som idag märks tydligt är att det sker en återgång till den tidigare tydliga uppdelningen av skolan.

Flera olika faktorer spelar in, men framförallt handlar det om att det som kallats för reformer mer har handlat om generaliseringar, exempelvis "flumskola", mössor och betyg. Samtidigt med detta har det blivit svårare för barn, ungdomar och pedagoger att klara av de självklara målen med utbildningen. Att lägga ökande tid på administration och få mindre tid för undervisning är för många lärare idag en realitet.

Kompetensbrist ett jobbhinder

Idag behövs det därför skapas bättre förutsättningar för skolan på alla nivåer.

När utslagningen och ungdomsarbetslösheten ökar till rekordnivåer är utbildningsmöjligheterna nyckeln.

Flera branscher, inte minst besöksnäringen och flera hantverksnäringar, saknar kompetenser då utbildningsvägar stängs eller väljs bort då det av många ungdomar uppfattas som återvändsgränder och där framtida val av annan utbildning, och oftast högre utbildning, blockeras.

Det är inte så ofta jag säger att det var bättre förr, men efter tiden med Jan Björklund (FP) som utbildningsminister, känns det både naturligt som självklart. Den allt tydligare uppdelningen av skolan där det idag sker en återgång till det som en gång var och som aldrig borde komma tillbaka.

Pedagogerna måste få undervisa

Nu måste vi återerövra den modell som byggde på allas möjlighet och att skapa förutsättningar också för de som inte har det förspänt med tradition i studier och med föräldrar som stöttar i allt.

Pedagogerna måste få undervisa och arbetsmarknaden vara delaktig. Allt för att det inte bara är "Gustavs grabb" som får göra resan.