Arbetslös? Var god dröj!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det som är nytt för i år är att alla timmar en person jobbat under sin senaste anställning måste redovisas - i alla fall de tolv senaste månaderna. När man ansöker om a-kassa måste alla intyg vara korrekt ifyllda, annars riskerar man att hamna i en byråkratisk Kafkavärld.
Ofta kompletteringar
Handläggningstiden hos de olika a-kassorna varierar, utbetalningsdatum likaså. De flesta kassor hävdar att de har en handläggningstid på mellan fem till sju arbetsdagar. I själva verket visar ett stickprov att mellan 40 och 70 procent av de arbetslösas intyg måste kompletteras beroende på kassa - och då stiger handläggningstiden markant.
En a-kassa bör informera den arbetslöse om den inte har fullständiga intyg. Detta händer oftast, men inte alltid. De flesta får dock ett brev. Och kan då gå till sin tidigare arbetsgivare med papperen och hoppas att denne har full koll på vilka timmar man jobbat respektive varit sjuk eller föräldraledig.
Små marginaler
Ponera att en ensamstående mamma med två barn blir arbetslös. Hon har små eller inga marginaler. Hon går till arbetsförmedlingen och får information och papper. Hon skickar in det hon tror är rätt, men det visar sig sedan att arbetsförmedling eller a-kassan glömt att informera om arbetsgivarintyget. En komplettering behövs. Efter några dagar får mamman blanketten, går till den tidigare arbetsgivaren som fyller i. Det kan ju också ta några dagar - i större arbetsgivares fall upp till någon vecka.
När alla handlingar är på plats får hon kanske vänta ytterligare en månad innan ersättningen kommer så att hon kan köpa bröd och potatis till barnen. Vissa kassor, som Akademikernas erkända a-kassa, betalar ut en gång per vecka. Andra, som HTF:s a-kassa, betalar en gång per månad.
A-kassan ska fungera som en omställningsförsäkring. Så att man under tiden man söker och får ett nytt jobb ska kunna känna sig trygg. Men så är det inte i verkligheten.
Fackförbunden är eniga. A-kassan ska handläggas av dem och inte av någon annan. De har frihet att utforma egna regler för utbetalningar och har olika rutiner och olika bemanning.
Blir obligatorisk
Få tänker när de väljer vilket fackförbund de ska vara medlemmar i på att kolla handläggningstiden för a-kassan. Utan man väljer det förbund där man får bäst stöd som anställd.
A-kassan kommer nu sannolikt att bli obligatorisk. Kanske borde regeringen då överväga att göra den statlig. För att lika ska gälla för alla. Åtminstone borde samma regler gälla alla a-kassor.
En rättssäker a-kassa behövs så att den arbetslöse kan koncentrera sig på att söka nytt jobb istället för att springa runt i ett byråkratiskt ekorrhjul av blanketter, intyg och hopplösa telefontider.