Arbetsgivaravgiften är utebliven kontant lön som bör krävas tillbaka
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Håkan Ericsson skriver i sin ledare (16 dec) att en man kom fram till honom och förordade "en politisk strejk mot de borgerliga". Den mannen råkade vara undertecknad.
Nåväl, till saken. Ericsson skriver: "betalningen för a-kassan görs av arbetsgivarna". Detta är fel. Betalningen till a-kassan görs av varje anställd om 4,45 procent av arbetsgivaravgiften på 32,28 procent.
En del av lönen
Arbetsgivaravgiften är en del av lönen, en social lön som välfärdsforskaren Joakim Palme valt att uttrycka det. Annorlunda uttryckt; utebliven kontant lön.
Så här ser arbetsgivaravgiften ut:
Ålderspension 10,21 procent
Efterlevnadsavgift 1,70 procent
Sjukförsäkringsavgift 8,64 procent
Föräldraförsäkringsavgift 2,20 procent
Arbetsskadeavgift 0,68 procent
Arbetsmarknadsavgift (a-kassan) 4,45 procent
Allmän löneavgift 4,40 procent
Om Ericsson hade skrivit att betalningen administreras av arbetsgivarna hade han fått rätt. Möjligen har han svalt Svenskt Näringslivs: "löneskatt", vilket antyder att det är arbetsgivarna som står för fiolerna. Det handlar om att lura folk genom språket.
Ericsson säger vidare: "Jag tror inte på politiska strejker. Svenska folket har faktiskt röstat fram denna borgerliga regering och får då ta konsekvenserna av detta misstag."
Skulle Ericsson skrivit samma mening om Sverigedemokraterna bildat regering och varit i färd med att kasta ut "svartskallarna", i ett inbillat försök att få ned arbetslösheten?
Slå sönder facket
LO-ledningen använder liknande argument som Ericsson. De menar att LO måste vänta med att trappa upp utifall alliansen kommer med något ännu värre.
Emellertid kommer förslaget att dränera facket på medlemmar, vilket möjligen får ledningen att stå där som generaler utan trupper.
Meningen med förslaget är nämligen att slå sönder fackföreningsrörelsen, en beställning från Svenskt Näringsliv. Den politiska delen är ju redan vingklippt.
Metalls andra vice ordförande Anders Ferbe tycker inte att politisk strejk "ska tillgripas i en demokrati".
Avtalssekreterare Erland Olausson fyller på med att: "Den politiska strejken skulle ifrågasätta den parlamentariska demokratins beslut och försvagar därmed dess ställning".
Utmärkt i så fall. Alliansen använder nämligen den parlamentariska demokratin till att bryta ett kontrakt, ett lönekontrakt, ett socialt sådant. Alliansens förslag är en lönesänkning.
I debatten om direktörers skyhöga löner och bonus utan prestationskrav, brukar det hänvisas till ingångna kontrakt som inte går att bryta.
Det faktum att arbetsmarknadsavgiften med råge täcker kostnaderna för hela arbetslöshetsförsäkringen är det väldigt tyst om.
Politisk strejk!
Prognosen för i år är cirka 15 miljarder kronor. Alliansens förslag ger ytterligare ett överskott på 18 miljarder kronor. Regeringen vill spara cirka 10 miljarder, för att finansiera skattesänkningar för de redan välbeställda.
Två saker kan göras:
1. Politisk strejk mot a-kasseförslaget.
2. Ta tillbaka de pengar som regeringen stjäl, genom a-kassehöjningen, i löneförhandlingarna.
Tyvärr tycks LO-ledningen avstå från båda.