Arbetet slukar oss

Idag jobbar 40 procent av LO-männen och 65 procent av LO-kvinnorna utanför kontorstid. Tjänstemännen får allt mer övertid. Arbetet är viktigt men det får inte sluka oss.

Idag jobbar 40 procent av LO-männen och 65 procent av LO-kvinnorna utanför kontorstid. Tjänstemännen får allt mer övertid. Arbetet är viktigt men det får inte sluka oss.

Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Politik2011-01-08 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Arbete handlar inte bara om att få en födkrok, som ger lön så vi kan betala hyra, mat, kläder och allt annat vi vill ha. Arbetet i sig är viktigt för de flesta. Många har sin identitet genom sitt jobb. Jobbet är viktigt ur social och känslomässig synpunkt. Arbetsinnehåll och utformning har förändrats de senaste årtiondena.

Åke Svenssons skriver idag om att vi inte får glömma vardagsslitets betydelse. Det är inte bara de tjusiga entreprenörerna som förverkligar kreativa drömmar, som är viktiga för vår tillväxt och vår välfärd. De som jobbar i sjukvården, renhållningen, äldreomsorgen och skolan liksom i handeln och industrin utför också ett viktigt vardagsslit.

Öns store entreprenör Pigge Werkelin skriver ofta på sin blogg om att ta vara på tiden vi lever. Tid är viktigt. Tid tillsammans med våra kära och nya bekanta. Han har möjlighet att styra själv, men allt fler i dagens svenska arbetsliv styrs allt mer av oregelbundna arbetstider eller övertider.

Den intressant bloggaren Marika Lindgren Åsbrink, (lyssna gärna på henne i dagens lördagsintervju i radions P1) visar att allt fler inom LO jobbar kvällar och helger. Idag jobbar 40 procent av LO-männen och 65 procent av LO-kvinnorna utanför kontorstid. Allt fler arbetsplatser, främst inom kommunernas vård och omsorg, har delade turer. De anställda jobbar på morgonen på äldreboendet och är sedan ledig under dagen för att åter jobba kväll.

Tjänstemännen inom TCO och Saco jobbar sällan obekvämt eller oregelbundet. De har istället mer av övertidsarbete. Arbetet kräver allt mer tid av varje anställd och det gör det svårt att få ihop livspusslet för så många. Lösningen på det är inte städavdrag, utan främst ett mänskligare och mindre gränslöst arbetsliv. Det är en viktig facklig fråga som väntar på sin lösning. Men det är också en politisk fråga, där Socialdemokraterna är på god väg med satsningar på nattis, bättre kollektivtrafik och fler bostäder.

Åke Svensson och Socialdemokraterna har ett avtal med Kommunal på Gotland om att börja ersätta oönskade deltider med heltider. Då gäller det att inte skapa delade turer som splittrar tillvaron för de anställda. Jobbet är viktigt, men det får inte sluka oss.