Arbete får inte vara olönsamt
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Folkpartiet har under de senaste fem åren upprepat devisen "att ställa krav är att bry sig" och detta har genomsyrat de program som nu ligger på landsmötets bord. Tuffare tag i skolan, sänkt straffmyndighetsålder och ett omtvistat integrationsprogram är några saker som förmodligen kommer att diskuteras livligt i Göteborg.
Inför de borgerligas partiledarträff hemma hos kristdemokraternas ledare Göran Hägglund i Bankeryd i höst sa Hägglund i en SVT-intervju att de ska komma överens om ersättningsnivåerna i socialförsäkringssystemen. Men enligt uppgift kom detta som en överraskning för de andra borgerliga partiledarna då de ser att just åsiktsskillnaden kan vara en fördel i valrörelsen - inte minst tycker folkpartisterna så får man förmoda. De hävdar envist att 80 procent i ersättning är det som gäller och åtstramningar i bidragssystemet inte bör komma i fråga. Det nya, taktiska folkpartiet är förmodligen oroligt för att blir det svårt att försvara sänkta bidragsnivåer när det stora socialdemokratiska valmaskineriet kommer igång. Det kan det förmodligen ligga något i. Retoriken från socialdemokratiskt håll handlar nu om trygghet - och för socialdemokrater verkar trygghet vara samma sak som offentliga bidrag.
Det är problematiskt att ett liberalt parti stirrar sig blint på ersättningsnivåer i stället för att diskutera hur människor bäst kommer i arbete. Med dagens system, där många utöver de av staten betalda ersättningarna har kollektivavtal som ofta kompenserar upp till 90 procent av lönen, är det otvivelaktigt så att det för många inte lönar sig att arbeta. Att sjuka och arbetsoförmögna personer ska ha ett hyggligt liv är de flesta i västvärlden överens om. Men att arbetsföra personer förlorar på att ta ett jobb är att gräva välfärdsstatens grav. Det kostar trots allt en del att arbeta framför att vara ledig. Resor, lunch och barnomsorg kan mycket väl vara sådana omfattande kostnader att arbete är olönsamt i Sverige.
Att folkpartisterna på helgens landsmöte kommer att diskutera ersättningsnivåerna är självskrivet - om inte i talarstolen så definitivt i minglet runt kongressalen. Om den nya, starka, borgerliga alliansen skulle falla för att folkpartiet fegar i denna fråga vore det mycket skamligt.