Är ön i obalans?

Politik2010-03-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I dag publicerar GA befolkningsstatistik för Gotlands socknar. När samma statistik publicerades för två år sedan så tittade jag närmare på befolkningsutvecklingen för Visby och de fyra kustsocknar som ligger närmast Visby - två norrut (Väskinde och Lummelunda) och två söderut (Västerhejde och Tofta).

för två år sedan satte jag den lätt provokativa rubriken "Halva Gotland i fem socknar".
Den var inte riktigt sann. De fem socknarna hade "bara" 47,6 procent av Gotlands befolkning år 2007. (Jämfört med 45,8 procent år 2000.) År 2009 har de fem socknarna ökat sin andel till 48,3 procent av Gotlands befolkning.

Även om den gotländska landbygden hade en bättre befolkningsutveckling under 2009 än under de närmast föregående åren, så fortsätter den långsamma trenden mot att allt fler bor i Visby och i de omgivande kustsocknarna.
Sedan år 2000 har befolkningen i Visby, Västerhejde, Tofta, Väskinde och Lummelunda ökat med 1 370 personer. Under samma tid har befolkningen i alla de andra socknarna minskat med 1 462 personer.

För två år sedan skrev jag: "Om utvecklingen fortsätter har denna kustremsa snart över hälften av öns befolkning."
Jo. Utvecklingen fortsätter. Prognosen är att det kommer att inträffa år 2014, lagom till nästa val. Eller kanske 2015.

Är det ett problem? Jo, nog lyser det i alltför få fönster i Gotlands socknar så här års. Nätverken människor emellan glesnar. Klart det innebär problem på sina håll.
Även om det fortfarande finns brister i telekommunikationernas kapacitet och utbredning så har ändå IT-revolutionen inneburit ökade möjligheter att friare välja bostadsort. Men uppenbarligen har inte detta varit tillräckligt för att vända flyttströmmarna.

Jag tror att man måste förkasta bilden av att Visbyområdet och övriga Gotland konkurrerar om gotlänningarna. Ingen strategi för landsbygden kan bygga på att dämpa tillväxten i Visby.
Landsbygdens befolkningsutveckling förbättras när hela Gotlands utveckling förbättras. I fjol ökade Gotlands befolkning för första gången på flera år (+217). Visbys invånarantal ökade med 222, men läget förbättrades också i många andra socknar.

Nu är den gotländska ekonomiska konjunkturen förhållandevis gynnsam, om man jämför med fastlandet. När Gotlands företagsklimat och arbetsmarknad förbättras, då förbättras befolkningsutvecklingen på HELA Gotland. Det finns socknar som vänder minus till plus, medan andra socknar åtminstone krymper långsammare.

Om Gotland och gotländska företag kan bli än framgångsrikare och erbjuda fler attraktiva arbetstillfällen så kommer detta säkert att märkas mest i Visby, men det kommer att få effekter för folkmängden på hela Gotland. Vad gör det om Visby och fyra näraliggande socknar får över 50 procent av Gotlands befolkning, om övriga socknar på Gotland ändå kan växa?
Visst förekommer det politisk konkurrens om hur kommunala resurser ska fördelas, men på det stora hela har hela Gotland gemensamma intressen.