Är det svenska fläsket kokt?

Trängd från alla håll. Svensk grisnäring.

Trängd från alla håll. Svensk grisnäring.

Foto: Kallestad, Gorm

Politik2014-02-20 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Representanter för den svenska grisnäringen träffade landsbygdsminister Eskil Erlandsson i går. Näringen är hårt trängd av billigt importerat fläsk och av svensk lagstifting och djurskydd som gör produktionen dyrare här. Grisbönderna krävde i går att staten ska ersätta dem för de fördyringar som svensk lagstiftning orsakar, jämfört med konkurrentländerna. Med två kronor och 50 öre per kilo.

Jag vet inte hur realistiskt kravet är. Jag kan tänka mig att vi får problem med EU:s konkurrensregler om exempelvis kommunerna faktiskt börjar handla upp fläsk på ett sätt som premierar kött som producerats med högre krav på djurskydd, om vi dessutom samtidigt subventionerar produktionen av just detta kött.

Men något måste definitivt göras. Den svenska grisnäringen håller på att slås ut. På tio år har en fjärdedel av produktionen försvunnit, trots att svenskarna börjat äta MER fläsk under samma period.

Vad uppnår vi med hårdare svenskt djurskydd om det leder till att den svenska produktionen försvinner? Samtidigt som vi köper alltmer fläsk från Danmark och Tyskland – länder där man inte ens respekterar EU:s gemensamma djurskyddsregler i fläskproduktionen. Lilla Danmarks grisproduktion är i dag nästan åtta gånger så stor som Sveriges. Det är uppenbart att den svenska grispolitiken hittills försvårat livet både grisbönderna och grisarna.

I ett brev till landets Centerpolitiker uppmanar Eskil Erlandsson dem att satsa på svenskt kriskött. Han skriver bland annat: "Det är rimligt att vi i våra offentliga restauranger inte serverar fläsk och korv som hade varit olagligt att producera i vårt land."

Det ligger det verkligen något i. Det är dubbelmoral att staten dikterar strängare krav på svenskt grisproduktionen, när Sveriges kommuner samtidigt köper kött som produceras med metoder som inte accepteras i Sverige.

Dessutom behöver Sveriges konsumenter få möjlighet att också köpa svenskt. Det gör de, i någon utsträckning, om vi talar om finare, ursprungsmärkta styckningsdetaljer. Men när det gäller charkuterier och färdigmat finns inget sådant krav på ursprungsmärkning. Vilket gör det svårare för svenska konsumenter att välja rätt, vilket i sin tur svenska grisbönder förlorar på.