På Gotland har priserna på småhus stigit mer än inkomsterna. För bostadsrätterna är gapet ännu större än för småhus. Ändå har Gotland inte en växande fastboende befolkning. Som man kunde läsa i GA i går får detta Nordea att peka ut Gotland som ett högriskområde för överhettning på bostadsmarknaden.
Prisuppgången är förvisso hög på Gotland, om man jämför med inkomsterna. Men det beror ju bland annat på att gotländska bostäder efterfrågas även av många som vill ha ett andra hem. Gör det verkligen att Gotlands bostadsmarknad har större risk än andra att drabbas av ett plötsligt prisfall på grund av vikande efterfrågan och betalningsvilja?
Men oavsett om Gotland är ett högriskområde eller ej, så är hela den svenska bostadsmarknaden utpekad som överhettad och riskabel. Och då är det ju verkligen ett problem att gotlänningar tvingats skuldsätta sig mer än vad som egentligen är lämpligt och tryggt, för att köpa en bostad. Bara häromdagen kom ny statistik som bekräftade att Gotland är den region där snittinkomsten är lägst. Låga löner och dyra bostäder är en otrevlig kombination. De stora bostadslånen är förknippade med en risk, så kan det bli många som sover dåligt om räntorna börjar gå upp. Och många som råkar illa ut om de fortsätter upp.
Svenska hus- och bostadsrättspriser har skenat över stora delar av landet eftersom pengar har varit billiga. Låg ränta gör att även normalinkomsttagare utan förmögenhet ändå kan vara med och betala höga priser.
Det är just lån som har blåst upp den svenska bostadsbubblan, i den mån det finns någon. Exempelvis den italienska statens ekonomi må vara mycket, mycket sämre än den svenska statens, men den genomsnittliga italienaren har ett betydligt större sparkapital och mindre skulder än den genomsnittlige svensken.
Det finns absolut en potentiell bubbla på den svenska marknaden, så till vida att priserna sannolikt kommer att falla om räntorna går upp. Och går räntorna upp mycket, så är det många som kommer att få svårt att klara sina lån. Lån som då kanske är större än bostadens nya marknadsvärde. Krisen kan bli riktigt allvarlig.
Det verkar som om den svenska staten och Svenska Bankföreningen långsamt försöker pysa lite luft ur bubblan, svalka bostadsmarknaden och begränsa prisökningarna. Det sker bland annat genom nya amorteringskrav på låntagarna. Men samtidigt vågar man ju inte vidta så kraftfulla åtgärder att bubblan hotar att brista. Man vill ju inte att botemedlet ska utlösa den marknadskollaps som man försöker undvika.
Jag såg för några månader sedan en intervju med den Nobelprisbelönade ekonomen Paul Krugman. Han ville då inte döma ut de svenska försöken att långsamt över många år försöka lätta på trycket i en hotande bostadsbubbla. Men han konstaterade samtidigt att om operationen verkligen lyckas, så är det första gången som det sker.
Men även om man inte lyckas undvika att bubblan briserar, så är det väl bra om man lyckats sänka trycket innan så sker. Det kan verkligen bidra till att minska skadeverkningarna och lidandet.