Är 65 000 gotlänningar ett mål eller ett medel?

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX /

Politik2009-02-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotlands befolkning minskade för fjärde året i följd. Från 57 122 till 57 004. Demografin talar för att det kan gå ett fel håll också de närmaste åren. De sista stora årskullarna börjar lämna gymnasiet. Och många av dem som lämnar gymnasiet lämnar också Gotland, för studier eller arbete.
Träffade en kommunalpolitiker från Varberg i veckan som lovade att hans hemkommun skulle ta sig förbi Gotland inom kort. Han har nog rätt. Senaste siffran för Varberg är 56 673 invånare. År 1990 bodde ungefär 49 000 i Varbergs kommun.

Då tänker jag på Vision 2010 och Vision 2025. I båda dokumenten lägger man fast ett övergripande mål om att gotlänningarna skall bli 65 000.
Men ofta får jag känslan av att man ser 65 000 gotlänningar som ett medel snarare än ett mål. I Vision 2025 skriver man att det är viktigt att gotlänningarna blir fler för att kommunen ska "kunna upprätthålla den offentliga servicen och få ett mer diversifierat arbetsliv". Det är ett kommunalt ovanifrånperspektiv. Medborgarna måste bli fler för att kommunen skall kunna lösa sina uppgifter på bästa sätt.

Jag tror att man i högre grad måste lägga fokus på hur man skall förändra Gotland för de som bor på ön redan i dag. Hur erbjuder vi dagens gotlänningar exempelvis ett gott företagsklimat och utrymme att växa? Det är medlet för en bättre framtid. Då kan målet om en positiv befolkningsutveckling lösa sig självt. Då lägger man inte fokus exempelvis på att ragga holländska immigranter (även om det är trevligt om de hittar hit).