Framtidens färjetrafik kan få lika stora statliga subventioner som dagens. Därtill kan framtidens färjetrafik, till skillnad från dagens, komma att upphandlas i konkurrens. Det borde kunna ge bättre utväxling på de hundratals miljoner som staten faktiskt satsar på färjetrafiken varje år.
Jag är därför lite förvånad över den starka pessimism som många uttrycker inför upphandlingens resultat. De befarar både sänkt fart och höjda priser. Och dessutom gräsliga ankomsttider.
Risken finns. Jag är verkligen inte säker på att upphandlingen får ett lyckligt slut som vi kan acceptera. Men det borde finnas både utrymme och möjligheter för bättre anbud än många tycks befara.
Med detta sagt så finns det ju förhållanden redan i dagens trafik som blivit allt svårare att fördra. Till dessa hör biljettpriserna, framför allt för icke gotlänningar. Jag tror att det är just besvikelsen med dessa priser som bidrog till att så många samlades till demonstrationen i Almedalsveckan förra året och fick så många att skriva på Gotlandsupprorets protestlistor.
Det är skattebetalarna i hela Sverige som bidrar till att subventionera Gotlandstrafiken. Ändå tillämpas helt olika principer i prissättningen för gotlänningar och fastlänningar. Gotlänningar betalar fasta lägre priser. Fastlänningar betalar rörliga högre priser. Och högst är priserna när flest vill åka.
Jag tror att denna prissättning hjälpt till att dölja ett stort problem med fastlänningarnas prisnivåer för många gotlänningar. Andra protesterar mot de priser som deras kunder, släktingar och vänner tvingas betala, när de ska hälsa på.
Apartheidpriserna skadar Gotland. Och för detta problem finns ingen lindring i den nya upphandlingen. Som framgick på nyhetsplats i gårdagens GA så försvinner tvärt om det pristak som tidigare hindrat operatören att höja deras biljettpriser hur mycket som helst.
Prisskillnaderna mellan gotlänningar och fastlänningar borde utjämnas istället för att öka. Det är i dubbel meningen en framtidsfråga för Gotland. För det första för besöksnäringens framtida utveckling. Och för det andra för färjetrafikens framtid. För hur intresserade blir Sveriges skattebetalare av att finansiera Gotlandstrafiken om bara gotlänningar får del av subventionerna? Deras möjligheter att resa till Gotland är lika viktiga som våra möjligheter att resa till fastlandet.
Men vem vet. Kanske kan en konkurrerande färjelinje i högsäsong bidra till att faktiskt minska problemet genom att tvinga ner de priser som fastlänningar betalar.