Äntligen ett kliv framåt för ekomjölken

Politik2006-10-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det meddelas nu att de svenska mejerierna har brist på ekologisk mjölk och att en del av mejeriföreningarna inte klarar leveranserna till kunderna. Informationen är både positiv och negativ. Det positiva är att marknaden och konsumenterna börjat inse betydelsen av ekologiska produkter, i det här fallet mjölk. Det negativa är att producenterna i form av mejeriföreningarna inte förutspått utvecklingen och därför nu är lite akterseglade.
Med tanke på det ökade intresset för ekologiska mervärdesprodukter kan jag återigen bara beklaga att Arla inte behöll Stångamejeriet för just denna typ av produktion, vilken också kunde ha toppats med ett gotländskt varumärke. Hade säkerligen blivit en succé och därmed också en vinstmaskin för ägarna. Nåja. det är ingen idé att "gråta över spilld mjölk", utan nu gäller det istället att glädjas åt den ökade ekomjölkförsäljningen och att åtta procent av Arlas invägda mjölk från lantbrukarna faktiskt är ekoproducerad!
Den ekologiska produktionen behöver utökas för ständigt dyker det upp larmrapporter som påvisar att vår natur inte mår bra och en återkommande fråga i dessa rapporter är förekomsten av bekämpningsmedelsrester i dricksvatten. För att komma tillrätta med detta problem krävs en övergång till ett mindre kemikalieberoende jordbruk, men det går långsamt. Ansvaret för att öka omställningstakten vilar på bland annat politiker, lantbrukets organisationer och inte minst konsumenterna och handeln.
Försäljningsökningen av ekomjölk är äntligen ett steg i rätt riktning och visar att konsumenterna nu är beredda att ta sitt ansvar för den framtida miljön. Nu gäller det också att livsmedelskedjorna tar sitt ansvar och visar en positiv attityd och hjälper till med marknadsföringen. Resultatet kan då bli en renare och mer hållbar ekologisk miljö, ett på lång sikt starkare svenskt lantbruk och framförallt ett fortsatt öppet landskap. Därför är uppmaningen till Arla och övriga mejeriföreningar, tag chansen och uppmuntra ökad ekomjölkproduktion så efterfrågan kan tillgodoses.