Änterhakarna är kastade

Jan-Eric Nilsson och Per-Erling Evensen.arkivfoto: Henrik Radhe

Jan-Eric Nilsson och Per-Erling Evensen.arkivfoto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Politik2011-04-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under veckan som gick beslutade sig Gotlandsbolaget för att satsa ett antal miljoner, samarbeta och bilda bolag med Tillväxt Gotland och sedan låta detta bolag lägga ett bud i Region Gotlands upphandling av ett antal tjänster som har anknytning till turismverksamhet.

Det var väl inte precis någon slump att pressmeddelandet om dessa planer skickades ut på skärtorsdagens eftermiddag. Och inte är det någon slump att Tillväxt Gotlands extra stämma ska gå till beslut alldeles efter påsk, redan i morgon. Här ska inte lämnas onödig tid till analys och debatt.

Det är knappast att kategorisera som en behjärtansvärd och självuppoffrande insats från Gotlandsbolaget. Det hade det möjligen varit om bolaget satsat miljoner på att rädda turistföreningen. Så skedde aldrig. Nu måste vi utgå ifrån att detta är en affärsmässig satsning från Gotlandsbolagets sida.

Av underlaget för regionens upphandling framgår att den som ska driva turismverksamheten inte ska ha egna intressen att försvara i branschen.

Spelar det i detta sammanhang någon roll att det är Gotlandsbolaget, och inte Destination Gotland, som går in som bolagsbildare och intressent? Nej! Destination Gotland är ju för jösse namn ett dotterbolag till Gotlandsbolaget.

Men kan man inte påstå att Destination Gotland, i kraft av sin monopolställning, är en neutral spelare i Gotlands besöksindustri? Det ligger möjligen något litet i detta, även om färjorna på marginalen konkurrerar med flyget. Men Destinationen driver ju inte bara färjetrafik, företaget är exempelvis också storägare och medgrundare i Gotland Promotion. Och därmed rämnar väl alla försök att framställa Gotlandsbolaget och Destination Gotland som en aktör utan egenintressen på marknaden.

Region Gotland borde oroa sig över vart upphandlingen är på väg. Man bestämde sig för att lägga turismverksamheten på entreprenad. Och vem lägger bud? Det gör, med förenade krafter:

l en semikommunal företagarorganisation som i hög grad bildades på politiskt initiativ.

moderbolaget till det företag som driver färjetrafiken och är delägare i Gotland Promotion. Gotland Promotion beskriver sig på hemsidan: "Vi finns i centrum, men aldrig i fokus. Vi är spindeln i nätet och hjälper till med paketering, marknadsföring och försäljning."

I och med torsdagens besked så är änterhakarna kastade. Men hakarnas linor är ett enda ormbo och kommunala och kommersiella intressen. Är det verkligen så här upphandlaren Region Gotland vill ha det?

Och Tillväxt Gotlands medlemmar? Hur många av dem känner att de har intresse av denna utveckling? Fokus lär hamna på besöksnäringen. Och hur delaktiga känner de sig?

De gick med i en organisation som kan (eller borde kunna) ställa krav på Region Gotland. Men nu planerar man att bilda ett bolag som Region Gotland, enligt upphandlingsunderlaget, kan ställa lojalitetskrav på.