LIBERAL KOMMENTAR
Vi längtar bort. Det är den absolut vanligaste orsaken till att svenskar reser utomlands, visar resekonsultföretaget Resurs stora undersökning. 18 515 000 resor gjorde vi förra året, vilket innebär nästan två resor per person. Det var en ökning på 3,8 procent jämfört med 2012.
Om vi ska vara borta längre än bara över dagen åker vi oftast till Spanien.
Thailand tappar stort år för år, ironiskt nog för att turisterna numera upplever landet som exploaterat och – turistigt.
Med det ökade antalet resor ökar också antalet konsulära ärenden. Utrikesdepartementet beskriver en oroande övertro på vad ambassaderna egentligen kan göra för svenskar utomlands.
Många svenska turister saknar reseförsäkring. Ibland för att de helt enkelt har glömt att ordna en, ibland för att de gör en längre resa och inte tänker på att försäkringen slutar gälla efter 45 dagar. Men det är inte ovanligt att människor utgår från att de helt enkelt kommer att få hjälp och pengar om något händer. Att Sverige alltid står bakom dem.
I åldern 15 till 29 år tror till exempel hela 69 procent felaktigt att den som döms för brott utomlands får avtjäna sitt straff i Sverige, enligt Utrikesdepartementets undersökning. 60 procent i samma grupp tror att staten betalar ambulansflyg. I själva verket kostar ett sådant flyg bortåt en miljon kronor, och pengarna som ambassaden lägger ut är bara ett lån som förfaller månaden därpå, utan möjlighet till avbetalning.
Det är hög tid att vi börjar ta mer ansvar. Dels kring reseförsäkringar och information om vad som gäller när vi reser utomlands. Men också kring hur vi reser.
Turismen kritiseras med rätta hårt för de utsläpp som ofta är förutsättningen för resandet. Att resa inom Sverige är ett miljövänligt alternativ på uppåtgående. Förra året ökade inrikesturismen med nästan tio procent.
Den som ändå reser långt kan med små medel bidra både till sin egen upplevelse och till det lokala näringslivet genom att välja bort all inclusive-buffén på hotellet och gå till en restaurang inne i byn istället. Göra utflykter. Köpa närproducerade konsthantverk.
Schyst resande är en sammanslutning av ett flertal organisationer, bland annat Fair Trade Center, Hotell- och restaurangfacket och Unionen. De har utrett certifieringen för bra miljö och arbetsvillkor, Travellife. Enligt deras rapport finns vissa frågetecken kring hur tillförlitlig Travellife-märkningen egentligen är, men den är ändå ett steg på vägen. Därför är det problematiskt att bara ett fåtal Travellife-märkta hotell finns tillgängliga via de största charterdrakarna Apollo, Fritidsresor och Ving.
Lika problematiskt är det att ta del av rapporter om hur flygbolag som Qatar Airways styr sina anställdas liv in i minsta detalj.
Turismen är världens största näring, och den expanderar för varje år. Vi måste ta den på allvar.