Ännu ett steg mot bättre skola
På rätt väg. Men det är många steg kvar till kunskapens höjder.Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men ofta är det inte sådana obehöriga lärare som kommunerna har rekryterat. Jag jobbade exempelvis en termin som högstadielärare i matematik och fysik. Jag var 18 år gammal. Inte för att jag vill racka ner på mig själv, men lyckat är det givetvis inte att ställa någon som nyss tagit studenten i katedern. Att jag sedan, utan någon annans överinseende, dessutom fick sätta betyg är naturligtvis skandal, även om jag vid det laget precis hade hunnit fylla 19.
Därför tycker jag att regeringens förslag i vårpropositionen är bra: att införa yrkeslegitimation för lärare från den 1 juli 2012. Endast de som har legitimation kan få fast anställning, och legitimation kan endast de få som har lärarexamen eller akademisk ämnesutbildning, praktik och ett års pedagogisk utbildning.
Det innebär ingen kvalitetsgaranti. Lärarhögskolorna har examinerat massor av otillräckligt utbildade lärare. Och det finns ingen spärr för 18-åriga vikarier. Men det måste vara ett steg i rätt riktning att på detta sätt höja statusen för läraryrket och markera att inte vilken mupp som helst bör få förtroendet att undervisa. Och det är bara legitimerade lärare som ska få sätta betyg.
Att reformera skolan är en process som kommer att kräva många år och många små steg. Bättre lärare är av central betydelse. Forskningen visar att bra lärare är en mycket viktig faktor som avgör utbildningens resultat och kvalitet.
Det kvalitetsmått vi brukar använda här i Sverige - lärartäthet - har däremot mycket liten betydelse för utbildningens kvalitet. Jag gnisslar tänder varje gång jag ser att lärartäthet användas vid jämförande studier av kvaliteten på kommunala tjänster.
Att förskolläraryrket ska förknippas med samma krav på yrkeslegitimation är jag inte lika glad över. För grundskolan råder skolplikt. Det finns dock (ännu så länge) ingen förskoleplikt. Om den utbildning förskolorna förmedlar är omistlig, varför är utbildningen i så fall inte obligatorisk?