Ännu ett bakslag för Gardell

Politik2013-02-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När kommunens revisorer riktade kritik mot teknikförvaltningen och tekniska nämnden för deras informella arbetssätt slog tekniska nämndens ordförande, Tommy Gardell (S), ifrån sig och tyckte att kritiken var överdriven. Och fanns det något fog för kritiken så hade det hänt under den förra mandatperioden.

Revisorerna beskrev i sin rapport som presenterades i oktober förra året en sedan länge etablerad och utbredd beslutsgång där tjänstemän fattat beslut utan politisk förankring och utan att återrapportera till nämnden.

Efter revisorernas kritik skulle rutiner och arbetssätt granskas, av de berörda själva. Trots att de alltså inte ansåg att det fanns några problem.

Med tanke på att det nu uppdagas att samhällsbyggnadsförvaltningen på eget bevåg förlängt ett avtal för beställningscentral för färdtjänst och sjukresor och att ingen i tekniska nämnden hade en aning om detta, verkar det som det interna förbättringsarbetet inte varit tillfyllest.

Den här gången blir det väldigt svårt att skylla på den förra majoriteten eftersom förlängningen gjordes i höstas.

Men Tommy Gardell försökte så klart. I fullmäktige i måndags förklarade han att reglerna som sa att beställningscentralen även skulle upphandla det företag som ska sköta själva resorna stipulerades i maj 2010. Han uppredade detta flera gånger och betonade maj ordentligt så att alla skulle förstå att det var före valet.

Jag tycker att det är en mycket märklig ordning att lägga ut upphandlingar på privata aktörer som har ett uppdrag. Men av vad jag förstår skulle detta utvärderas vilket inte skett. Och hur som helst kan det inte förklara att en upphandling nu har skett utan politikens vetskap.

Det är bara att hoppas att överklagandet gör att upphandlingen måste göras om och göras rätt.

Brittis Benzler (V) uttalar sig på nyhetsplats i dagens GT och hon har en poäng i att det är svårt för fritidspolitiker att ha ansvar för att allt blir rätt i upphandlingsunderlag.

Men däremot blir det helt fel när hon säger: ”Ju mer man upphandlar verksamheter, desto längre bort kommer den demokratiska insynen och politiken”.

Det är ju precis tvärtom! I en upphandling har man verkligen chans att låta demokrati och politik påverka resultatet. Det är ju för att politiken inte var inblandad som det blev fel.

Men i allt detta hoppas jag framför allt att den där översynen av rutiner och arbetssättet får ny fart efter ännu ett debacle. Kanske ska en utomstående tas in för att leda arbetet.

För om man inte tycker att man gör något fel är det väldigt svårt att komma på hur man ska göra så att det blir rätt.