Ännu är inte rören i hamn

Foto: Tobias Wallström

Politik2008-11-15 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I veckan har arbetet med att förbereda Slite hamn för rörläggarna påbörjats. Men samtidigt kommer nyheter som gör att man undrar om hamnen kommer att beröras med ett endaste rör. Gasledningen är alltmer ifrågasatt. Nu även av Vladimir Putin, premiärminister och expresident i Ryssland. Om inte "Europa" bestämmer sig för om man vill ha projektet så kan Ryssland exportera gasen i flytande form på fartyg istället, säger Putin.

Skall man ta Putins hot eller löfte på allvar? Nja, det är väl snarare en uppmaning till Tyskland att inom EU arbeta hårdare för ett projekt som har många motståndare. Till motståndarna hör framförallt de baltiska länderna och Polen. I Sverige har regeringen sagt att man enbart skall bedöma projektet ur miljöperspektiv. Men den svenska allmänheten kan vi räkna som motståndare. När Nord Stream i förra månaden vägrade släppa resultaten från den opinionsundersökning man låtit göra, kan vi lugnt räkna med att det berodde på att Nord Stream fick ett resultat som företaget inte ville ha.

Det är hög tid att Sverige omprövar att genomföra enbart en strikt miljöprövning av gasledningen. Mycket har hänt sedan regeringen fattade detta beslut. Stödet för Nord Stream har eroderat inom EU. Ryssland visade med angreppet på Georgien att det inte är världens bästa idé att upplåta svenskt vatten åt ryska intressen. Sverige borde också göra en säkerhetspolitisk värdering av ledningen.

Även Tyskland har anledning att fråga sig om det verkligen är klokt att satsa på infrastruktur som gör Europa ännu mer beroende av rysk energi, speciellt som frågan dessutom splittrar EU-länderna. Det är ingen slump att det är just Rysslands grannländer som är de hårdaste motståndarna till projektet. I Estland vet man exempelvis att Ryssland är fullt beredda att ställa in energileveranserna när det verkar politiskt motiverat.
Tyvärr är det ju så att Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier står förre förbundskanslern Gerhard Schröder nära. Och Schröder, ja han är styrelseordförande för Nord Stream.

Det skall inte finnas någon risk för att betalningen för hamnarbetena uteblir. Det har hela tiden sagts att Nord Streams "hamnavgifter" inte är villkorade till att gasledningen verkligen blir av. Den risken tog Nord Stream, som ville ha en snar byggstart. Jämfört med totalkostnaderna för en eventuell gasledning är kostnaderna i Slite hamn bara kaffepengar.