Ändrade Gotland
Berlinmurens fall för 20 år sedan fick stor betydelse för Gotlands utveckling.
Foto: LIONEL CIRONNEAU
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För Gotland fick Berlinmurens och järnridåns fall stor betydelse. Hela Gotlands geopolitiska läge förändrades. Från att ha varit den sista utposten österut mot Sovjet blev vi en mittpunkt i Östersjön och närmaste grannar med de baltiska staterna, Polen och det senare återförenade Tyskland. Detta förändrade läge påverkade direkt och fram till idag Gotands utveckling. I början av 1990-talet inleddes arbetet med Gotland Vision 2010. En viktig del i denna vision var att Gotland skulle aktivt dra nytta av det förändrade geopolitiska läget. Gotland skulle agera aktivt internationellt och knyta alla kontakter som var möjliga med länder och orter bakom den nu fallna järnridån. Om denna inriktning rådde det stor enighet bland Gotlands alla politiker med Jan Lundgren (s) och Hans Klintbom (c) i spetsen.
I början var det mest politiker och tjänstemän som reste för att möta människorna i de nu fria länderna på andra sidan Östersjön. Detta resande väckte en del debatt. Både insändare och ledare i GA kritiserade detta resande på skattebetalarnas bekostnad. Men vi som trodde på nyttan och nödvändigheten med internationella kontakter argumenterade ner detta kvirr. Och ganska snart kom allt fler grupper att knyta kontakter österut. LRF samlade ihop gamla jordbruksmaskiner och skänkte till kollegor i öst. Flera gotländska fackföreningar hjälpa sina kamrater i de nya fackföreningarna att komma igång, så de inte blev utnyttjade av den roffarkapitalism, som ersatte den stelbenta kommunismen.
Gotland var en av de drivande att få igång B7, nätverket med sju Östersjö-öar. Gotland gick snabbt med i Den nya Hansan och åkte på Hansedagar. Att Gotland snabbt knöt alla dessa internationella kontakter har betytt mycket positivt för öns utveckling. Nu är det dags att ta nya steg i samverkan österut. Samarbete om miljön och säkerheten i Östersjön är nödvändig och båtförbindelser österut kan ge en skjuts åt affärer och turism.