När Moderaternas jobbpolitik havererar och Sverige har en arbetslöshet på drygt sju procent, en allt större andel långtidsarbetslösa och en skyhög ungdomsarbetslöshet, då lånar finansminister Anders Borg idéer från facket och föreslår en trepartspakt mellan staten, facket och arbetsgivarna om yrkesintroduktion.
På gårdagens ekonomiska seminarium målade Borg upp den överdrivet positiva bilden av hur Sverige har klarat krisen och lyckats hålla hyfsad arbetslöshet, välfärden nästan intakt och att hålla ihop Sverige.
Han nämnde inte ett ord om de ökande klyftorna som hans medvetna politik skapat, där de rikaste har fått största delen av skattesänkningarna och den fattigaste tiondelen av befolkningen tappat rejält i disponibel inkomst. Och att a-kassan och sjukförsäkringen urholkats så att många står utanför och hamnar i långvarigt utanförskap och beroende av försörjningsstöd.
Inte bara sänkt lön
Nu är idén med yrkesintroduktion inte ny. Den finns redan inom olika avtalsområden i Sverige och i andra länder. Den går ut på att parterna gör avtal om jobb med avtalsenlig lön och studier. Den avtalsenliga lönen är 75 procent av ordinarie ingångslön.
Med adress Centerpartiet och Folkpartiet betonade Anders Borg skarpt, att det inte får bli bara sänkta ingångslöner, utan det måste kopplas ihop med studier.
Mycket mer spännande och tydlig än Anders Borg, var fackförbundet Unionens ordförande Cecilia Fahlberg, som betonade att det viktigaste hindret för unga att få in en fot på arbetsmarknaden är att de saknar gymnasieexamen. Gymnasieexamen är inträdesbiljetten till arbetsmarknaden, betonade hon. När man då tänker på Jan Björklunds misslyckade gymnasiereform och stora besparing på gymnasieskolan tillsammans med den borgerliga regeringens tidigare hårda nedskärning på vuxenutbildning, så var ju Cecilia Fahlbergs betoning av utbildning, indirekt en hård kritik av regeringspolitiken.
Kräver handledare och planering
Yrkesintroduktion är en bra väg, men inte den stora lösningen på ungdomsarbetslösheten. Inom Unionens område finns redan 23 olika avtal om yrkesintroduktion, men väldigt få som använder det.
Det kräver handledare och planering och dagens slimmade arbetsplatser har svårt med det. Och allvarligt talat, så lovade inte Anders Borg guld och gröna skogar för de unga genom yrkesintroduktionen. I bästa fall ger de några fler unga jobb, hoppades han. Retoriskt låter det bra med Anders Borgs hyllning av den svenska modellen och viljan att samverka med facket och arbetsgivarna om yrkesintroduktion. Men reellt kommer det att ha liten inverkan på ungdomsarbetslösheten.
Dölja hur tomhänta de är
Moderaternas flört med facket är en fint för att dölja hur tomhänta på effektiva åtgärder de är mot arbetslösheten. Det som borde göras vill de inte göra av ideologiska skäl.
Så därför fortsätter de med högerpolitik och den vackra retoriken och flörtar med facket för att kunna säga sig vara det moderna arbetarpartiet.
Jag hoppas Stefan Löfven och Socialdemokraterna ger dem svar på tal i slutet av veckan.