Ändamålen helgar sällan medlen

Politik2014-04-17 06:03
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

Tisdagen blev inte den digitala uppvisning som Miljöpartiet sannolikt hoppades på, när språkröret Åsa Romson i P3 Nyheter meddelade att de gröna vill förbjuda anonyma bloggar. Motiveringen till förbudet var att det måste finnas någon som är ansvarig för Internetsidor, där anonyma pennor häver ur sig hat, och MP hade förmodligen räknat med att kamma hem ett par politiska poäng i näthatsfrågan.

Så blev det inte. I stället möttes utspelet med rätta av höjda ögonbryn – ska alla moderatorer ha ett straffrättsligt ansvar för vad någon skriver i en Facebookgrupp, undrade juridikprofessor Mårten Schultz – och u-svängen kom innan miljöpartisterna hunnit påbörja sina ekologiska luncher. ”Förtydligande: MP vill inte att anonyma bloggar eller att möjligheten och rätten att kommunicera anonymt förbjuds” skrev partiet på sitt officiella Twitterkonto.

Därmed kunde ett omdömeslöst förslag, vars förankring i partiet är en aning oklart, lyckligtvis slängas i komposten. För den maskroskantade stig Åsa Romson började trampa upp, hade lett oss i en farlig riktning.

I några timmar ställde Miljöpartiet åsikts- och yttrandefriheten mot brottsbekämpning, och lät det senare gå segrande ur striden. Det är samma mekanism som gör att många länder, i jakten på terrorister, är beredda att köra över allt vad integritet heter. Ändamålet får helga medlen.

Eftersom risken att bli fartblind är som störst där syftet är som godast, är det där vi behöver vara som mest vaksamma, och i praktiken är det väldigt sällan den svenska yttrandefriheten bör inskränkas för att främja ”högre ting”. För hur hemskt näthat än kan vara, är det i förlängningen värre att börja peta i grundlagarna. Därför bör det även fortsättningsvis vara lagligt att blogga anonymt.