I går presenterade Region Gotland en förstudie av färjetrafikens betydelse för Gotlands ekonomi och tillväxt. Dessutom rapporterade Åke Svensson från Trafikantrådets möte i tisdags. Alla i rådet står upp bakom de gotländska ståndpunkterna.
Det är det inte svårt att göra. Visst vill vi alla åka oftare, fortare och billigare! Och visst vill vi alla att staten tar de ekonomiska konsekvensera av det.
Förstudien är en del av arbetet för att samla argument för Gotlands sak i färjefrågan. Det lär komma att behövas.
Trafikantrådets enighet kommer att prövas först om staten och Trafikverket sätter hårt mot hårt. Men det vore sensationellt om så inte sker.
Gotlands önskelista skulle innebära hundratals miljoner i ökade kostnader för staten. Och Per Lindskog, Region Gotlands representant i styrgruppen för upphandlingen av färjetrafiken, beskriver hur Trafikverkets medarbetare instruerats att statens kostnader inte alls ska öka i och med den nya upphandlingen.
Vi kan tycka att det är ogint eller orättvist. Att färjorna är vår landsväg och att de stora satsningarna på infrastruktur som vägar och järnvägar går Gotland förbi. Men samtidigt är Gotlandstrafiken beroende av riksdagens och regeringens välvilja och det är ett faktum vi måste förhålla oss till även när välviljan inte är så stor som vi skulle önska.
Vad händer om Trafikantrådet inte får sin vilja fram på alla punkter? Vad är då förhandlingsbart?
Jag har ingen aning. Det tror jag inte att Åke Svensson eller alla andra väldans eniga politiker heller har.
Kanske kan vi få en aning, när Region Gotland fortsätter att studera frågan. Men samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att Region Gotland spänner vagnen framför hästen. Eller färjan före bogserbåten.
Man utgår från dagens färjetrafik och försöker, i avskräckande syfte, analysera de negativa effekterna av försämringar. Vad händer om turtätheten minskar? Vad händer om farten sänks? Vad händer när biljettpriserna stiger?
Vore det inte värt något om även Region Gotland försökte tänka "utanför boxen" - det vill säga mer förutsättningslöst? Finns det exempelvis någon trafiklösning där vi skulle kunna få fler avgångar och lägre priser? Lägre fart sänker bränsleförbrukningen, men sjunker kostnaderna om det innebär att man samtidigt måste ha fler färjor i trafik? Det är några av alla de frågor jag skulle vilja ha svar på.