Än så är det långt till vår

Politik2007-01-03 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det nya året är helt nytt och oförstört. Björnarna börjar äntligen bli lite vintertrötta. I södra delarna av Sverige verkar buskarna, träden och snödropparna få höra "sov du lilla videung, än så är det vinter" - år 2006 var ett av de varmaste åren någonsin.
Halvårsskifte och årsskifte brukar innebära nya lagar och påbud. Förra året fick landet dessutom en ny politisk färg på regeringen vilket innebär att årsskiftet bär med sig extra många förändringar.
A-kasseavgiften höjs, ersättningen räknas ut på ett annat sätt och sänks därmed - detta beskrivs ofta som en "försämring" i mediernas vokabulär. Medan de flesta arbetslösa förmodligen tycker att ett jobb är mycket bättre än a-kassa oavsett vad nivån är på denna. Den nya regeringens mål med sänkt ersättning efter 200 dagar är en piska att söka jobb, samtidigt har regeringen också politik för att skapa förutsättningar för dessa jobb. I bästa fall så lyckas de och färre behöver leva på den minskade ersättningen.
Moroten i arbetsmarknadspolitiken är jobbavdraget - alltså en skattelättnad för dem med anställning. Den har av oppositionen kallats för en pensionärsskatt - vilket är en konstig beskrivning då en skattelättnad näppeligen kan kallas så.
Det finns också saker som saknas detta år. Miljöåtgärder är en sådan sak. Den innan valet utlovade miljöbilspremien fanns inte i budgeten och därmed kommer ingen sådan i år. 2006 års samtalsämne var vädret. Och då inte som vanligt kallprat utan med betydande oro. Det är uppenbart något skumt med knoppar i januari och björnar som inte fått en blund än denna vinter.

Människans hand styr
Årets inledande storm över södra Sverige gör att vädret fortsätter att vara ett hett ämne. Det är trist att regeringen missar miljöpolitiken. På många andra områden kommer lovvärda förslag, men det enda miljöpolitiska som framkommit dessa dryga hundra dagar sedan valet är att Sverige stödjer Tyskland för att minska utsläppsrätterna i EU. Och det är bra, men räcker inte.
Det råder numer inte bara konsensus kring att värmen stiger utan också att det är människans hand som ligger bakom. FN:s rapport som läckte dagarna före nyår slår fast att klimatförändringarna är orsakade av människan. Men det som många missar är att det är också människan allena som kan göra något åt det och bygga ett samhälle som klarar väderförändringarna.
Detta görs inte genom att gå tillbaka i tiden och leva helt annorlunda än i dag. Kylskåpet må vara miljöförstörande men är här för att stanna - det som människan måste klara är att bygga ett som inte förstör. Få är beredda att ge upp sin standard, men många är beredda att köpa energisnålare, miljövänligare och "snällare" produkter.
Det bör fortfarande vara långt till vår, innan rönn i blomma står. Men i år verkar vintern ha svårt att få fäste. Detta år bjuder dock förhoppningsvis på några vita sportlovsveckor, att miljöpolitiken tas på allvar av regeringen och att björnen får sin välförtjänta vintersömn.