Än lever ideologierna

Politik2012-11-20 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den 9 november skickade Socialdemokraterna ett nytt förslag till partiprogram på remiss. Politiska program innehåller oftast mycket allmängods men som liberal måste jag medge att det har substans – det märks på hur mycket jag inte håller med om.

Förslaget är ett klassiskt socialdemokratiskt program som betonar den demokratiska processen, global solidaritet och produktionsfaktorernas betydelse för makten i samhället – en tydlig demokratisk socialism med marxistiskt idéarv. Individualism och rätten till en privat sfär som ingen annan får bestämma över har en begränsad, om någon, roll.

Ur ”Vår vision” i förslaget:

”Medborgarnas gemensamma vilja, utvecklad i en fri och öppen debatt och uttalad i

demokratiska val, är alltid överordnad andra maktanspråk och intressen.”

Vänta: ”alltid överordnad andra (…) intressen” är ett starkt uttryck. Innebär det att allt kan eller till och med ska beslutas gemensamt? Stycket fortsätter:

”Genom demokratin bestämmer medborgarna efter vilka principer samhället ska utvecklas och

om fördelningen av uppgifter och ansvar mellan det gemensamma och det enskilda (...).”

Demokratin infördes i Sverige av socialdemokrater och liberaler. Ändå ser vi så olika på den. Liberaler vill att beslut ska vara individuella och begränsa gemensamma beslut till områden där vi inte kan göra olika. Socialdemokraterna har å sin sida sett majoritetsval som vägen att omdana samhället på demokratisk väg. Då är det majoriteten som bestämmer vad som är gemensamt. Det privata kan bli politiskt.

Integritet nämns i förslaget men då är det ”kommersiella och andra intressen” som utmålas som hotet och staten som är skyddet mot dessa. Själv känner jag mig mer trängd av FRA eller den statliga blodprovsbanken än mitt Ica kundkort även om Ica vet massor om mig. Privata institutioner kan jag inte rösta om hur de ska skötas men välja bort. Offentliga institutioner kan jag rösta om, men inte välja bort. Jag ser dem som påtvingade medan S ser dem som skyddet mot privat makt. Världsbilden är i högsta grad en del av ideologin.

Det är kul när partier står för sina ideologier. Förhoppningsvis kommer det synas även utanför programtexten. Då får väljarna något att ta ställning till som ger en bild av vad partierna står för inte bara i de frågor som är mest aktuella i valrörelsen.

Till sist, trots att förslaget i mycket är klassiskt finns det ett misslyckat försök att omdana begreppet reproduktion under den innovativa rubriken “Produktion, reproduktion och natur”: ”När reproduktionen omorganiserades från att i första hand ha varit en fråga för hustrun/modern och hemmet till att bli något som sköttes offentligt och på arbetsmarknaden, innebar det också att helt nya möjligheter öppnades för kvinnor till individuell frihet” – smått chockerande för att komma från partiet som införde sexköpslagen.