Än finns chansen att öka trycket

Politik2013-03-07 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Mellan Gotland och regeringen är trycket livligt och påträngande i frågan om den framtida färjetrafiken.

I riksdagen däremot är det dödstyst.

Precis som Ulla Pettersson skrev i går på Gotlands Folkblad var Christer Engelhardt (S) den ende som ens tog upp frågan i samband med att infrastrukturpropositionen diskuterades i riksdagen i december i fjol. Jag instämmer också helt i Ulla Petterssons rekommendation att snart finns det möjlighet att visa ett större engagemang då samme Engelhardt ska få svar på sin interpellation ställd till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Om Engelhardt även då blir ensam i talarstolen finns all anledning att fundera över hur mycket verkstad det ligger bakom pratet att alla lokala politiker har satt press på sina företrädare i riksdag och regering i frågan. Visst kan mycket ske bakom kulisserna men om man inte tar tillfället i akt att lyfta frågan formellt i landets högsta beslutande församling då undrar man ju med all rätt vilken dignitet frågan har.

När det samlade officiella Gotland träffade de högst ansvariga tjänstemännen på näringsdepartementet fick de veta att regeringen inte hade märkt något tryck från riksdagen i frågan om de framtida förutsättningarna för Gotlandstrafiken.

Och det är klart att om trycket bara kommer från regionen medan de politiska företrädarna i riksdagen i allmänhet och dess trafikutskott i synnerhet inte säger ett ljud då måste det ju bli viss förvirring.

Relativt tyst var det också i den stora publiken när Destination Gotland och Rederi AB Gotland bjöd in till årets Öppet Forum i tisdagskväll. De flesta var nog där för att få information och eventuellt nyheter kring upphandlingen. Några nyheter gavs dock inte och den mest spännande frågan var väl den om det var Gotlandsbolaget som köpt debattartiklarna av Anders Björck och Björn Rosengren.

Nu dementerades detta bestämt av Gotlandsbolagets vd, Håkan Johansson, men även om det vore sant så är det ju ingen uppgift som någon skulle erkänna.

Personligen förstår jag inte fascinationen över dessa två herrars dåligt insatta och oengagerade inlagor i debatten.

Konsulter finns i alla läger, vad det skulle vara för konstigt eller anmärkningsvärt med att även Gotlandsbolaget och Destination Gotland använder konsulter är oklart. Mer än att de, om artiklarna nu var köpta av dem, grovt överskattat de forna ministrarnas inflytande och pondus.