Almedalsveckan vitnar inte så lätt

Gudrun Schyman. Lär få vänta på zonterapi.Arkivfoto: Peter Hallbom

Gudrun Schyman. Lär få vänta på zonterapi.Arkivfoto: Peter Hallbom

Foto: Peter Hallbom

Politik2010-05-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu ska Gotlands kommun ha en mer restriktiv inställning till alkoholutskänkning under Almedalsveckan. Detta efter krav på en "alkoholfri zon" från Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ.
Rena mingel får inte vara med i programmet. Och de som serverar alkohol ska ha tillstånd och kontrolleras. Veckans koordinator Carolina Kallum förklarade i GA i går:
- Kommunen har tagit till sig vad folk vill ha. Gotlands kommun ska som värd vara restriktiv med alkoholen. Invigningen av Almedalsveckan kommer att vara alkoholfri i år. Vi vill inte ta till rena förbud, men detta är ett sätt att markera vad kommunen vill.

Vad avses med "vad folk vill ha"? Vilket folk? Om det finns en folkopinion mot alkohol under Almedalsveckan så har den gått mig förbi. Eller räcker det med Gudrun Schyman? Är det så stor skillnad på folk och folk?

Med detta sagt så har jag egentligen inget emot att möten utan annan agenda än vin i plastglas och fria samtal skuffas ur programmet. Det är tjockt nog ändå, med arrangemang med innehåll. Det blir ett nytt rekordår för Almedalsveckan, av allt att döma.
Att invigningen blir alkoholfri ser jag inte heller som något stort problem. Då slipper vi debatten om att skattebetalarna står för alkonotan åt tillresta journalister, politiker och PR-människor.

Men är det klokt att kräva tillstånd av alla arrangemang som vill bjuda deltagarna på en drink?
Samma regler ska väl gälla under Almedalsveckan som under alla andra veckor? En politikervecka ska inte vara undantagen från de regler som politiker beslutat att resten av samhället ska leva efter. Jag hoppas bara att alla arrangörer får information om vad som gäller.

Jag är dock inte hundra på att Gotlands kommun är förberedd på vad en uppskärpning kan få för konsekvenser. Vad gör kommunen om man kort före Almedalsveckan får in ett par hundra ansökningar om tillstånd för alkoholutskänkning? Kan denna lavin av ansökningar då administreras tillräckligt snabbt?

I sak tycker jag att Almedalsveckans uppstramning i alkofrågan är rimlig och balanserad. Men jag hoppas att kommunen har realistiska förväntningar på hur mycket veckan kommer att vitna. Almedalsveckan har växt över alla bräddar, och är i dag mycket mer än en politikervecka. En av de nya funktionerna för veckan är en branschgemensam firmafest för folk i PR-svängen.
Kommunen mår vara arrangör. Men det är de som skapar evenemangen som fyller Almedalsveckan med innehåll. Och firmafester torrlägger sig inte frivilligt.