Allting har olika dimensioner

foto: erik g svensson/scanpix

foto: erik g svensson/scanpix

Foto: ERIK G SVENSSON

Politik2010-02-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter naturkatastrofen i Haiti har ett gigantiskt insamlingsarbete genomförts med mycket positivt resultat, men vad händer när ljudet från insamlingsbössornas skrammel tystnat? Det är då solidariteten sätts på prov. Vi får inte glömma bort Haiti när TV-teamen och medierna lämnat området. Uppbyggnadsarbetet kommer nämligen att ta mycket långt tid och förhoppningsvis är hjälparbetet så välorganiserat att insamlade medel ger maximal utdelning.
Samtidigt får vi inte släppa blickarna från alla de människor runtom i världen som lever i ständig fattigdom och nöd. En hel generation håller till exempel på att gå förlorad i vissa delar av Afrika på grund av hiv/aids-utbredningen. Tyvärr är dock inte givmildheten lika stor när det gäller bidrag till Afrikas ständiga katastrofområden som till Haiti eller efter flodvågen i Asien för några år sedan. Varför? Ja den frågan kan man verkligen reflektera över.

Bakgrundsbild
"Idag var det ingen som var sjukare än jag". Det var det svar jag fick från en distriktsläkare på den traditionella frågan hur det varit på jobbet under dagen. Denne läkare hade en tjänst på en vårdcentral i västsverige, men där var han bara några månader per år. Resten av tiden tjänstgjorde han för olika hjälporganisationer ute i världens krigs- och oroshärdar. Därav hans svar på den inledande frågan. Allting har ju olika dimensioner beroende på vad man har för bakgrundsbild.
Jag kom att tänka på det när jag läste följande i ett pressmeddelande från "Läkare utan gränser":
"På ett år utför våra 23 000 fältarbetare
nNio miljoner konsultationer.
nNära 50 000 större operationer.
nVaccinerar över 2,6 miljoner barn och vuxna mot sjukdomar som mässling och hjärnhinneinflammation.
nBehandlar över 200 000 barn för undernäring på någon av våra näringskliniker.
nBehandlar över en miljon människor för malaria.
nHivbehandling av nära 140 000 människor.
nAssisterar vid cirka 100 000 födslar.
nFörser årligen hundratusentals flyktingar med rent vatten och latriner."
Men som sagt, svaret "Idag var det ingen som var sjukare än jag" tål att tänka på, även om det naturligtvis beror på viken bakgrundsbild man jämför med.

Parkeringsproblem
Parkeringsproblemen sommartid i Visby är ett kärt debatt- och diskussionsämne. Att allting är relativt fick jag bekräftat när min sommargranne från Stockholm berättade om problemen där.
Först kan man få cirkulera runt en halvtimme för att hitta en ledig P-plats. Är denna då en flerdygnsplats så är det bingo och det gäller att inte släppa den i första taget. Följande familjedialog kan då utspela sig:
- Pappa, kan du köra mig till Lisa ikväll, frågar äldsta dottern.
- Inte idag, säger pappa. Det får bli på onsdag, för vi har lyckats få en P-plats fram till dess.
Som sagt, allt är relativt och parkeringsproblemen är nog egentligen ganska små i Visby.

Vårvindar
Snö, snö, snö...Ett kärt diskussionsämne under de senaste veckorna. Nu känns det dock som det är dags för sydliga vindar, plusgrader och lätt regn. Vårt pågående husbygge behöver den vädertypen nu, så att takpannor, hängrännor med mera kan komma på plats. Just nu är taket nämligen täckt med snö och is. Ingen fara, då det är råspont med takpapp, men man vill ju att det ska bli klart till inflyttningen om en dryg månad.Återstår att se om man blir bönhörd.
Trevlig helg!