I början av 1900-talet fanns det något som hette daglönare. De fick gå till hamnen, till sågverket eller andra arbetsplatser varje dag och kolla om det fanns något jobb. Ingen anställningstrygghet alls, utan ständigt på pass, för att få några påhugg.
Denna form av daglönare finns kvar i olika delar av den svenska arbetsmarknaden. Tråkigt nog är det vanligt inom kommunerna. I Kommunals tidning Kommunalarbetaren nr 5 berättas om livet för dagens daglönare. Alla dessa kvinnor, som ska stå till tjänst och hoppa in och jobba några timmar, när någon arbetsplats inom kommunens äldreomsorg, sjukvård eller andra oftast kvinnodominerade verksamheter ringer.
Timvikarier tvingas att ständigt vara tillgänglig för att hinna före i konkurrensen om jobben. De får sämre försäkringsskydd, skyddas dålig av Lagen om anställningsskydd, Las, de har ofta lägre lön. Det finns till och med varianter i en del kommunerna där man sms:ar efter timvikarier. Den som svarar först får jobbet, utan hänsyn till eventuella turordningslistor.
När de timanställda börja närma sig gränsen för att enligt avtalet få fast tjänst upphör alla att ringa efter dem. De kan bli förklarade som "olämpliga", trots att de är omtyckta av både brukare och arbetskamrater. Inom Kommunal finns över 100 000 huvudsakligen kvinnor som i det tysta kämpar i de timanställdas daglönarträsk. När de inte får något jobb längre blir de hänvisade till 5 400 kronor i månaden i a-kassa.
Jag hoppas att inte detta hänsynslösa utnyttjande av timvikarier sker utbrett i region Gotland. Men jag är rädd för att det förekommer. Det är i detta perspektiv det är så viktigt att Åke Svensson och regionledningen snabbt kommer igång med att göra heltider, istället för deltider, bygga personalpooler och se till att verksamheterna går runt på i huvudsak heltidsanställd personal. Det kommer att göra många timanställda utan jobb, men det kan också ge dem jobb eller bidra till att de söker andra jobb, där de kan slippa timanställningens osäkerhet.
Heltider handlar inte bara om att göra regionens välfärdsproduktion effektiv och bra för brukare och anställda. Det handlar också om att spara pengar och inte minst, det är en viktig jämställdhetsfråga. Det är ju mest kvinnorna som är timanställda.