Allt mer tvång i politiken i Sydafrika

Politik2015-11-26 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I en småstad, Grahamstown, mot östra Kapprovinsen, pågår en ful kamp mellan immigranter och fastboende. Grahamstown lever i praktiken på universitetet, Rhodes University. Det är en stad under vars gator blod flyter.

Här har utkämpats strider mellan zulu och vita, mellan engelsmän och holländare. Staden är fylld med studenter och många och stora kyrkor. Men det är också en stad där mycket litet har hänt sedan demokratiseringen av Sydafrika.

Kåkstäderna har fått bättre bostäder, men de ligger på samma plats som förr, långt från centrum. För att göra inköp har det tillkommit en växande taxiindustri. De invandrare från Pakistan, Ghana, Nigeria och så vidare som slagit sig ner i kåkstaden, gör som vår statsminister önskar, skapar jobb.

De startar egen affärsverksamhet. Säljer varor. Det gör ägare av taxiverksamheten och dess förare rasande eftersom färre åker in till centrum för att shoppa och inkomsten försämras för en taxichaufför. Det som pågår är att taxichaufförerna och deras anhängare i bosättningen utanför Grahamstown rånar och plundrar invandrarnas affärer och får med sig befolkningen. Inte bara en gång, utan om och om igen. Det finns inga kommunala bussar. Privat verksamhet konkurrerar ut annan privat verksamhet.

Att det växer upp en bättre service i ett fattigt område, tar taxiverksamheten ingen hänsyn till. Polisen i denna lilla stad är bra på att lugna befolkningen och sätter lugnet främst vid olika utbrott och demonstrationer, men de förmår inte alltid stoppa själva plundringen.

Vi kallar det Xenofobia men förstår sällan dess bakomliggande orsaker. Samtidigt pågår också demonstrationer vid universitetet för att president Zumas regering försökte införa en kostnadsstegring på studier.

I den här lilla staden i inlandet satte sig biträdande rektor tillsammans med studenter utanför universitetet. Lärarna delade också ut vatten i värmen till sina studenter. Det gick lugnt till. Polis fanns på plats, men ingrep inte med tårgas och batonger som i andra städer, men våldet pågick ändå bakom kulisserna.

Aktiva studenter tvang ut sina kamrater på gatorna genom att rusa runt i alla studenthem tidig morgon och slå på brandalarm. Väl ute på gatan tvang man studentkamraterna att följa med till gemensam demonstration om de ville eller inte. Det är examenstider just nu. För somliga går studier före.

Våld i form av tvång är alltför vanligt i ett utsatt politiskt klimat i södra Afrika. Man kan undra om Europa har förstått hur skickligt Kina under årens lopp har skeppat iväg överflödig befolkning till länder världen över, men framförallt till afrikanska länder och med ekonomiska bidrag och köp av land omgående bakvägen fått pass för sina medborgare.