Allt måste diskuteras

Politik2012-05-09 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ola Lindvall är upprörd över att jag diskuterar det dränage på skattepengar, som privatiseringar i regionen innebär. Jag tror dock inte regionledningen ser som sin främsta uppgift att stoppa alla privatiseringar i tron att det skulle direkt spara 50 miljoner kronor om året.

Jag vill dock föra in denna faktor i diskussionen om regionens ekonomi. Jag ser det inte som något självändamål att skattefinansierad verksamhet ska drivas av privata företag. Bara när medborgarna tjänar på det kvalitetsmässigt och ekonomiskt kan man överväga att privatisera. Nu är det som Ola Lindvall skriver ett stort arbete att ta fram upphandlingsunderlag och det läggs mycket tid, personalkraft och politiska diskussioner på om man ska privatisera eller inte.

Jag skulle önska att man ägnade minst lika mycket tid och helst ännu mer tid och fokus på att diskutera hur man kan förbättra effektiviteten i den kommunala välfärdsproduktionen. Det är ju där nedskärningarna och uppsägningar av personal kommer att ske.

Medan den privata verksamhet, som betalas av skattepengar, sitter i orubbat bo och kan fortsätta plocka hem sina vinster ur äldreomsorgen, hemtjänsten, sjukvården, förskolan och skolan. De privata bolagen har ofta kontrakt under flera år och i dem ingår inte en anpassning till en krympande regional ekonomi. Snarare indexuppräkningar.

Jag tycker det är ett stort bekymmer att de privata skolbolagen på Gotland innebär en kostnadsökning på cirka 20 miljoner kronor om året, enligt senaste revisionsrapporten. Och att dessa skolbolag årligen kan vardera plocka ut minst två miljoner kronor om året i vinst till ägarna. Medan folkopinionen och regionalpolitiska hänsyn tvingar politikerna att behålla alldeles för stora och kostsamma lokalytor i de kommunala skolorna.

Visst måste vi diskutera att de privata äldreomsorgsbolagen vardera plockar ut minst två miljoner kronor om året i vinst, medan den kommunala äldreomsorgen är underbemannad och i vissa fall inte klarar sitt uppdrag.

Nu är det inte så enkelt att bara säga upp alla privata utförare och sluta med alla privata upphandlingar i regionen. Regionen sitter fast i långa kontrakt och i många fall är det tvunget att handla av privata bolag. Men det handlar om nästan en miljard kronor om året och den miljarden måste väl ändå diskuteras, liksom övriga kostnader, när det ska sparas.