Allt inte svart när det mörknar
Foto: Mats Andersson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Enligt Thomsson motsvarar de 22 miljonerna ungefär 50 anställda som inte behöver lämna sina jobb, om man jämför med att skatten inte hade sänkts. Och den sänkningen påverkar naturligtvis också det privata näringslivet. Företagen kan behålla viktig personal som de tror sig behöva när konjunkturen vänder igen.
Men naturligtvis slår konjunkturen mycket hårdare mot företagen än mot kommunerna, även om man inte skulle kunna tro det ibland när rapporteringen om de kommunalekonomiska konsekvenserna av nedgången blir som mest upphetsad. Så har det varit även under tidigare kriser.
Traumat och bestörtningen kan nog vara större för en som känner att den kommunala anställningen är i fara. Fortfarande finns ju en föreställning om att en offentlig anställning är säker. Och jämför man med den privata sektorn är det relativt sant.
Senaste jättevarslet kom i förrgår när SSAB förvarnade om att över 1 000 jobb försvinner inom koncernen i Sverige. I går kom en dyster prognos från Arbetsförmedlingen. Sysselsättningen minskar med 145 000 personer på två år, gissar man. Arbetslösheten stiger till nio procent under 2010.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin var tydlig när han kommenterade prognosen för Svenska Dagbladet:
- Det blir ett par riktiga skitår framöver.
Jo, så är det. Men när sysselsättningen minskar så sker det från en ovanligt hög nivå. Enligt de senaste preliminära siffrorna är den genomsnittliga sysselsättningen under 2008 trots allt högre än 2007. Och enligt SCB var det nästan 200 000 fler som var sysselsatta år 2007 än 2005. Jämför man med 1997 så var det drygt 520 000 fler sysselsatta år 2007.
Den som blir av med jobbet blir väl inte gladare av sysselsättningen forfarande är mycket hög jämfört med 90-talet. Men det ger ändå lite perspektiv på krisen.
Gotlands ekonomi är, i jämförelse med många regioner på fastlandet, inte lika utsatt för dramatiska fall på exportmarknaden. Det har tyvärr inte hindrat att vi fått våra smällar här också. Nimbus var så klart den största. Men när arbetslösheten nu ökar, så kan det vara bra att veta att arbetslösheten på Gotland innan krisen var den lägsta på över två decennier. Konjunkturen faller. Men vi landar inte lika hårt som vi kunde ha gjort.