Allt går inte att fixa
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det kan vara plötsliga diffusa smärttillstånd eller akuta sjukdomar eller bara små tillfälliga avbrott när vi tvingas till vila och eftertanke.
På samma sätt kan man tolka naturens påminnelser att vi kan inte styra över dess lagar, hur mycket ny teknik och kunskap vi än förfogar över.
För somliga människor verkar det tas som en förolämpning, att ett jäkla vulkanutbrott på Island ska förstöra hela vår vardag. Det är svårt med ironi och jag vet inte om det är ironi eller allvar när jag läser inlägg lite här och där, på Facebook och i kvällspressens krönikor. Människor som frågar sig hur det kan vara möjligt att ett löjligt askmoln ska kunna lamslå all flygtrafik.
Ja, mycket kan vi göra men styra över naturen kan vi än så länge inte. Mer än att vi kan styra den rakt åt Heklefjäll om vi vill.
Som av en slump också ligger på Island.
Man kan inte försäkra sig mot allt. Ibland får man acceptera att vara maktlös inför naturen. Det finns ingen att skylla på, ingen som kan bli mål för all ens ilska och frustration.
Flygstoppet har fått oss att tänka till.
På hur mycket vi förlitar oss på att allt bara ska fungera.
Ungefär som när man får strömavbrott och tänker: ja, ja, jag sätter på en kopp kaffe så länge.
För oss här uppe i norra Europa är naturkatastrofer något vi ser på tv. Eyjafjallajökulls utbrott hotar inga liv än så länge, de som bor nära är de enda som behöver vara oroliga för egendom och framtid. Vi andra är mer irriterade och undrar hur vi kan skicka folk till månen men inte skydda oss mot ett gigantiskt askmoln ovanför molnen.
Det finns skäl att vara orolig. Kanske inte för askmolnet i första hand utan oss människor och vår övermodiga inställning att ha rätt till allt. Även kontroll över naturen.