Alliansen tar krafttag
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För det första: Det är goda nyheter för Sverige att vi får ett politiskt alternativ som har en realistisk energipolitik. I dag kommer nästan hälften av elen som produceras i Sverige från kärnkraften. Samtidigt föreställer vi oss en framtid där exempelvis stora delar av bilparken skall drivas med el. Då behöver vi BÅDE kärnkraften och förnyelsebara energikällor. Överenskommelsen innehåller också ambitiösa satsningar på förnyelsebara energislag. Vågkraft, till exempel.
För det andra: Omsvängningen kan vara räddningen för centerpartiet. Det finns de som påstår att många kommer att känna sig svikna nu. Till viss del är det så. Men det finns brett folkligt stöd för att kärnkraften inte skall avvecklas. Och åren av kärnkraftsmotstånd har inte varit framgångsrika. I valet 1973 fick centern drygt 25 procent av rösterna. I valet 1976 drygt 24 procent. Och avrundar man valresultaten därefter till närmsta hela procentenhet blir serien 18,15,12, 11, 8, 8, 5, 6, 8.
Naturligtvis bär inte partiets linje i kärnkraftsfrågan hela ansvaret för tillbakagången. Men visst har den bidragit till kräftgången.
För det tredje: Energipolitik har varit en plåga och en källa till split inom borgerligheten genom åren. Tack vara centerpartiets och kristdemokraternas omsvängningar så har energipolitiken förvandlats till en tillgång för Alliansen i valet 2010.
För det fjärde: Nu står en enad borgerlighet mot en socialdemokrati som gjort miljöpartiets energipolitik till sin egen. Mona Sahlin beskriver hur vänsteralliansen skall agera i de förestående överläggningarna inom energipolitiken:
- Vi kommer att ställa gemensamma frågor och ha gemensamma svar, som inte hotar jobben eller riskerar omställningen.
Den energipolitiken har inte folkligt stöd och blir ett sänke i valet 2010. Stödet brister även inom det egna partiet. Benita Vikström (s), kommunalrådet i Oxelösund, säger till TT
- Låt inte Miljöpartiet ha något inflytande över socialdemokraternas energipolitik.
Hon leder ett nätverk av socialdemokrater i 69 kommuner som bildar opinion mot en snabb avveckling av kärnkraften.
För det femte: Om Sahlin håller ihop vänsteralliansen så sker det till priset av splittring inom arbetarrörelsen. För hur ställer sig LO och LO:s förbund som organiserar anställda inom industrin? Där är det knappast populärt att socialdemokraterna inkorporerar miljöpartiets energipolitik. Pappers ordförande Jan Henrik Sandberg har redan uppmanat socialdemokraterna att ingå ett hängavtal med Alliansens energiuppgörelse. Till TT sade han ärligt:
- Bra att det kan byggas nya reaktorer.
TT berättar att IF Metalls ordförande Stefan Löfven också tycker att det är bra att nya reaktorer får byggas. Medan socialdemokraternas energipolitiske talesman Thomas Eneroth kallar Alliansens uppgörelse för "ett sabotage mot utbyggnaden av förnybar energi".
För det sjätte: Energibolagen, och svensk basindustri, får nu (åtminstone om Alliansen vinner valet) bättre möjligheter att planera för framtiden. Det är viktigt när konjunkturen är låg och framtiden oviss i så många andra avseenden.
Nästa år är det 30 år sedan folkomröstningen om kärnkraften. Jag är 43 år i dag, men var för ung för att rösta då. Nu läker Alliansen sina gamla sår. Bra. Det var verkligen på tiden.