Alliansen krymper

Nu har de fyra blivit två. Kvar av den borgerliga alliansen är bara Folkpartiet (Mats-Ola Rödén) och Moderaterna (Lena Celion).

Nu har de fyra blivit två. Kvar av den borgerliga alliansen är bara Folkpartiet (Mats-Ola Rödén) och Moderaterna (Lena Celion).

Foto: Krister Nordin

Politik2011-02-22 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Efter gårdagens regionfullmäktige ser det ut som att det finns en stabil majoritet med 52-19, som fattar besluten. Den borgerliga alliansen har spruckit och består numera bara av Moderaterna och Folkpartiet. Centerpartiet går sin egen väg och röstar med den av Socialdemokraterna ledda rödgröna regionledningen.

I den stora frågan om reglementet och egentligen styrningen av den gigantiska samhällsbyggnadsförvaltningen, så röstade Centerpartiet med de rödgröna. Medan Moderaterna och Folkpartiet ville skjuta på beslutet en gång till. Det blev en genomlysande diskussion och i alla partier finns en oro för jävsituationer och för lite politisk styrning av de viktiga samhällsbyggnadsfrågorna.

Men idag finns samhällsbyggnadsförvaltningen och för att all kraft inte ska gå till att bygga organisation, utan att den kan börja att snabbt och effektivt behandla bygglov och miljöärenden, måste ett reglemente tas. Och sedan får man ändra när man upptäcker felen.

Ytterst handlar det om att förvaltningen ska jobba så serviceinriktat och snabbt som möjligt för medborgare och företagare och att den politiska styrningen ska vara maximal. Det handlar om att den poliska ledningen ska ha ett vasst och effektivt verktyg för att klara bostadsbristen och stimulera företagsamheten.

En viktig fråga var Björn Janssons (S) motion om att i alla avtal om entreprenader ska regionen kräva att meddelarskyddet ska gälla. De rödgröna ville bifalla, medan Centern svängt från behandlingen i regionstyrelsen till att nu bifalla, men att det är upp till nämnderna att besluta. Faktiskt gick även Moderaterna och Folkpartiet på den linjen. Men utan votering beslutades att alla avtal om entreprenader ska innehålla krav på att meddelarskyddet ska gälla. Det var en seger för yttrandefriheten.

Flera motioner handlade om att agera förebyggande för att undvika att unga hamnar i svårigheter av olika slag. Det blev en bra debatt och jag hoppas att det leder till konstruktiva förslag som genomförs för att öka samarbetet mellan nämnderna, så de unga slipper gå i botten. Då sparar man mänskligt lidande och skattepengar.